Vreau să leg și mai mult ceea ce știm despre sigularități, găuri negre și noi înșine. Am coroborat toate aceste idei după cercetări îndelungate. Învăț odată cu voi. Comentariile voastre mă împing să învăț și să evoluez mai mult. În felul acesta evoluăm împreună și schimbăm lumea în bine.
Eu sunt pregătit să fac, din nou, clipuri săptămânal. Dar singur nu pot. E o sarcină imensă. Așa că pentru a reuși cer ajutorul. Să vedem…cine m-ar putea juta? Poate cineva cu mai multă energie feminină. Trebuie să fie o artistă desăvârșită dar și amuzantă. Buna! Mă poți ajuta sa prezint niște chestii? Minunat! Să începem!(vezi video)
Vreau să vorbim despre singularități! De obicei ne gândim la singularități când e vorba de chestii imense ca găurile negre și galaxii. Din această perspectivă sunt atât de îndepărtate încât nu avem cum să ne identificăm personal cu ele. Ce legătură există între mine și o gaură neagră? Ce putem face cu toate informații disponibile despre ele? Avem singularități în realitatea noastră sau poate în ceva cu care ne putem identifica la nivel personal? Dar ce este singularitatea?
Definiția modernă a singularității este: starea, lucrul, calitatea sau condiția de a fi singular. Mai reprezintă și punctul în care o funcție are valoare infinită, mai ales în spațiu-timp. Interesant! zero (infinit/vid) și 1 (singular) în același timp.
Inițial singularitățile au fost descrise ca spațiul singular din care toate au ieșit înainte de creația Universului prin Big Bang. Apoi ideea a fost continuată pentru a descrie ceea ce se întâmplă în interiorul găurilor negre. Apoi a fost legată de punctele singulare din diferite domenii știițifice din matematică atât empirice cât și teoretice. Asta e incitant! Singularitățile nu sunt limitate la găurile negre ci sunt peste tot. Trebuie doar să învățăm cum să le vedem. Unul din cele mai bune exemple pe care le avem sunt undele. O undă sinusoidală oscilează permanent, înainte și înapoi, în jurul unui punct central – un punct singular între Yin și Yang. Asta este singularitatea în mișcare. Știți la fel de bine ca și mine că odată cu tehnologia radioului, utilizarea undele este recunoscută și răspândită peste tot. Asta vedem când privim spectrul luminii printr-o lentilă. Deci, azi cunoaștem o grămadă de singularități. Deseori sunt reprezentate de un punct. În matematica și geometria modernă există singularități matematice: punctele singulare ale curbelor, singularități raționale, singularități izolate, singularități mobile și amovibile. Toate acestea descriu versiuni mai complexe ale singularităților undelor pe care vi le-am arătat. Mai există și singularități tehnologice dar despre acestea vom vorbi într-un alt episod.
Ceea ce noi nu putem vedea sunt găurile negre deoarece absorb lumina. In acest motiv, noi am identificat găurile negre prin rezultatele produse de ele: corpuri celeste orbitând în jurul unui spațiu singular la viteze foarte mari. Asta înseamnă că ceva cu o gravitate foarte mare le afectează. La fel ca în cazul undelor, oscilează sus și jos, în jurul unui punct central. Recunosc că este o asemănare foarte mică și subtilă. O undă și niște chestii sferice care plutesc în spațiu par complet diferite dar întrebați-vă ce s-ar întâmpla dacă a-ți cartografia această perspectivă 3D în 2 dimensiuni? Cum ar arăta? Poate așa? Și dacă ați include și timpul? Interesant! (vezi video) În felul ăsta, nivelul macro se armonizează cu nivelul micro iar noi ne aflăm exact la mijloc. Chiar asta e ideea! Einstein, unul din cele mai iubite personaje din istoria umanității, a început o călătorie în căutarea adevărului care l-a condus într-o expediție pentru găsirea teoriei totului. Mai întâi a deschis ușa teoriei relativității pentru lume apoi a încercat să găsească un mod de unificare a forțelor relativității și lumea cuantică. O teorie în care nivelul macro și cel micro se unesc. De atunci cam asta s-a întâmplat. Oamenii de știință de peste tot se străduiesc să facă asta. Problema e că relativitatea și mecanica cuantică par să fie mult prea diferite una de cealaltă, în opoziție chiar. Asta e șpilul! Nu știm cum să le unificăm. Dar știm că sunt unificate. Trebuie. Ceea ce știm din punct de vedere științific despre găurile negre este că ele demonstrează simultan teoria relativității și fizica cuantică. Ne lasă cu gura căscată! Ca să unificăm cele 2 teorii trebuie să cunoaștem structura vacumuului. Dacă am cunoaște structura lui, am putea suprapune geometria vacumuului spațial peste ambele modele științifice – fizica cuantică și teoria relativității. Bineînțeles am vedea diferențele dintre cele 2 modele dar și cum se unesc. Am putea crea modele noi pe baza noii cunoașteri și am crea o lume minunată. Poate acesta este secretul fluxului universal liber de energie sau al mașinilor zburătoare. Hai să vorbim despre asta! Ne vedem lunea viitoare!