Sădirea Florii vieții originale
17/03/2020
Show all

Un Dar de la Tom Kenyon

Dragi cititori,

Am marea bucurie să vă pot oferi transcrierea/traducerea unui mini-workshop pe care Tom Kenyon l-a oferit tuturor celor care resimt stresul pandemiei.

În încheierea materialului, Tom Kenyon afirmă că: „Am încredere că veți considera că acest program este foarte eficient. Și dacă e așa, vă invit să povestiți despre el membrilor familiei, prietenilor și celor pe care îi iubiți ca să-l poată accesa singuri. Împărtășirea informațiilor pozitive și a surselor benefice cu cei pe care îi iubiți este o expresie a iubirii. Dacă sunteți prezenți pe site-urile de social media, vă invit să-l împărtășiți și acolo.

Dacă cineva nu are resurse financiare să-l cumpere la prețul moderat, le ofer gratuit acest program”.

Dacă îl împărtășiți cu alții, nu uitați să menționați Sursa.

Notă: În zilele următoare veți primi și „Practica nemișcării/stilness taoiste” la care face referire în workshop.

Este un program excepțional pe care îl recomand cu toată convingerea că vă va fi de folos tuturor.

Sper la treabă!

Pe curând.

 Fereastra către armonie

Terapie cu sunet pentru reducerea efectelor negative ale stresului

 

https://tomkenyon.com/store/the-window-of-harmony/

Traducere: Nicoleta Iuga.

Muzica/piesele recomandate se găsesc tot pe site-ul lui Tom Kenyon aici:

https://tomkenyon.com/store/

Diagrama prezentată în material o găsiți aici: https://we.tl/t-1A1pjxLPi3

 În acest mini-seminar sunt incluse 4 sesiuni de terapii cu sunet: Oceana, Solace/Comfort, Hommage to soul/Omagiu pentru suflet și Wave Form I/Forma undei I.

Deși oricare din aceste înregistrări ajută la diminuarea reacției la stres, cercetările au demonstrat că gusturile oamenilor și preferințele lor personale sunt importante în modul în care răspund la terapia cu sunet.

În plus, fiecare din aceste 4 track-uri au tonalități cu calități distincte ce afectează sistemul nervos în moduri unice și subtile.

Am împărțit manualul pentru acest mini-seminar în 3 secțiuni:

Direct la fapte: vă oferă sugestii minime pentru ascultare imediată.

Conexiunea creier/minte/corp: vă oferă informații prezentate într-o manieră prietenoasă despre modul în care sunetul afectează creierul/mintea/corpul și despre cum puteți folosi această inter-conectivitate pentru a obține beneficii maxime de la acest program.

În profunzime: vă oferă sugestii despre cum să amplificați efectele vindecătoare ale muzicii, inclusiv cum să o folosiți în Dreamtime/timpul visării pentru a obține intuiții profunde.

Direct la fapte (stai jos dragule și lasă mintea să zboare).

În general vorbind, veți obține rezultate mai bune dacă ascultați aceste înregistrări cu căști la urechi. Asta din cauză că tiparele de sunet sunt direcționate în centri acustici din creier fără nici o competiție din partea altor sunete. Asta permite minții să intre mai profund în peisajele sonore create de arhitectura muzicală ce încurajează sistemul nervos să răspundă mai bine la efectele vindecătoare ale muzicii.

Nu ascultați această muzică în situații în care e nevoie să fiți în alertă, ca atunci când conduceți sau când folosiți alte echipamente.

De acum înainte, mă voi referi la perioada în care ascultați oricare din aceste 4 înregistrări ca la o sesiune de terapie cu sunet.

Tipul de terapie pe care-l voi descrie mai jos e o formă pasivă de ascultare, adică nu faceți nimic altceva decât să stați într-o poziție confortabilă și să ascultați muzica.

Când auziți muzica, atenția voastră focusată e pe muzică. Când mintea zboară, pur și simplu aduceți-o înapoi la muzică. E foarte important să vă aduceți conștiența înapoi la muzică când v-ați dat seama că mintea a zburat. Astfel, se consolidează faptul că peisajele sonore vă modifică activitatea undelor cerebrale.

În unele sesiuni, s-ar putea să vedeți imagerie hipnagogică precursoare somnului. E posibil sau nu ca acest lucru să se întâmple. Dacă se întâmplă, e un semn că mintea/creierul intră într-o stare mai relaxată.

Fără multifuncționalitate/multitasking

Mulți dintre noi sunt obișnuiți să facă mai multe lucruri în același timp prin divizarea atenției. Când doriți să faceți o sesiune de terapie cu sunet, e de dorit să evitați multifuncționarea. Motivul e simplu. Ascultați muzică creată pentru a scădea activitatea undelor cerebrale spre alpha (sau mai joase), pentru a scădea efectele negative ale stresului.

Atenția voastră focusată trebuie să fie doar pe tiparele de sunet pentru a fi eficientă. Dacă sunteți obișnuiți cu multifuncționarea, e posibil să vă dați seama că mintea voastră zboară obsesiv de la un gând la altul. Dacă vi se întâmplă, readuceți-vă atenția concentrate la sunete de fiecare data când vă dați seama că vă zboară gândurile. Dacă sunteți „super-multifuncțional” și gândiți prea mult, e posibil ca sugestiile despre respirație din secțiunea următoare, să vă fie de folos.

Agitat?

Dacă ascultați muzica în timp ce aveți mintea agitată, e posibil ca efectele relaxante să se instaleze mai greu. E complet normal pentru că atunci când suntem stresați – mințile noastre sunt agitate – corpul nostru e stimulat să producă hormoni de stres. În secțiunea „În profunzime” vorbesc despre unele strategii de calmare pe care le puteți folosi. Deocamdată, rămânem la partea simplă.

Dacă sunteți agitat, găsiți o poziție confortabilă în fund sau întinși. Cel mai bine ar fi să stați întinși cu ceva sub genunchi ca să aveți picioarele ridicate. Această poziție îi ajută pe majoritatea oamenilor să reducă reacția la stresul generalizat. Dacă această poziție nu vi se potrivește, nu o folosiți. Deși în această strategie e de preferat să stați întinși, puteți să stați în fund dacă întinsul nu e o opțiune.

În timp ce ascultați muzica, începeți să respirați încet, cu inspirații și expirații lente și confortabile – lăsați ca fiecare expirație să fie mai relaxată ca cea de dinainte. Simțiți senzația fizică din inspirație și simțiți senzația fizică din expirație…simțiți, mai ales cum dați drumul la fiecare expirație. Cam asta e tot… ascultați și relaxați-vă în respirație. Până la urmă o să vă dați seama că respirația se calmează și mintea e mai puțin agitată.

Alegeți-vă înregistrarea preferată și începeți cu ea

Vă sugerez să ascultați toate cele 4 înregistrări ca să vedeți care vă atrage cel mai mult. Aceia va deveni înregistrarea de bază la care poate veți reveni de multe ori. Dacă preferați mai multe, atunci folosiți-le așa cum doriți. Fiecare înregistrare are un timbru și stil diferit. Toate înregistrările din acest program durează cam 20 de minute fiecare – durata ideală pentru o sesiune de terapie cu sunet. Dacă doriți să ascultați mai mult timp oricare din aceste înregistrări pentru a aprofunda relaxarea, sunteți liberi să o faceți. În general, e bine să vă odihniți câteva minute cu ochii închiși după o sesiune de terapie cu sunet, înainte de a trece la alte activități.

Omagiu pentru sunet

Acesta e un ansamblu de chitare, fluiere, violoncel și voci care cresc activitatea undelor alpha. Compoziția durează cam 3 minute apoi se repetă vreo 20 de minute. Distanța dintre fiecare track, dintre sfârșitul și începutul lor e de aproximativ 11 secunde. Dacă conștientizați că muzica s-a oprit, la îmbinarea dintre track-uri, e bine să inspirați lent și apoi să vă relaxați complet la expirație. Dați drumul și simțiți cum se relaxează pieptul. Apoi reveniți la tiparul normal de respirație când muzica începe din nou. Nu fiți atenți la acest lucru. Nu e ceva de anticipat. Dacă creierul generează multă activitate alpha e posibil să nu observați că muzica s-a oprit temporar. Scopul inspirației și expirației relaxate e să profitați de respirația voastră pentru aprofundarea relaxării. Repet… dacă (doar dacă) conștientizați că muzica s-a oprit temporar, inspirați relaxat și relaxați-vă complet la expirație. Prin această respirație veți activa și mai mult circuitul creier/minte/corp ca să amplifice activitatea undelor alpha din creier.

Următoarele 3 înregistrări sunt înregistrări psiho-acustice adică au ritmuri și armonice specifice pentru modificarea stării cerebrale. În înregistrările intitulate Oceana și Wave Form I, e posibil să auziți din când în când un sunet pulsatoriu slab în fundal. Acestea sunt Biopulsuri și sunt un tip de antrenare a creierului care facilitează modificarea stării cerebrale.

Oceana

Acesta e o înregistrare de pe CD Soma și crește activitatea undelor alpha.

Solace

Solace/Comfort este un câmp sonor continuu, creat nu doar pentru creșterea activității undelor alpha ci și pentru a aduce sentimente de confort și îngrijire.

Wave Forma I/Forma undei I

Aceasta este un generator de unde theta, foarte eficient pentru intrarea în stări profunde de relaxare. E format din înregistrări de 5 minute, îmbinate pentru a crea un câmp sonor unit. E o muzică neobișnuită, cu un sunet pulsatoriu. Dacă ascultați cu căști, e posibil să simțiți cum sunetele vă masează blând creierul.

Wave Form are și efecte de modulare a durerii. Dacă aveți dureri fizice, experimentați cu cele 2 metode descrise mai jos pentru a vedea care funcționează mai bine pentru voi.

Atenția focusată pe muzică

În esență, e aceiași metodă ca pentru celelalte înregistrări. Când mintea zboară de la muzică, aduceți-o înapoi. Cu cât vă focusați mai mult atenția pe peisajele sonore de pe Wave Form cu atât va fi mai eficientă.

Atenția focusată pe durere

Această metodă presupune punerea atenției focusate pe zona dureroasă. Unul din principiile terapiei cu sunet e că „energia urmează conștiența”. Când vă concentrați asupra zonei dureroase din corp în timp ce ascultați Wave Form, sistemul nervos și corpul subtil energetic duc energeticile pulsatorii ale înregistrării psiho-acustice în zona dureroasă. Capacitatea Wave Form de a calma durerea implică, poate, abilitatea naturală a corpului de a produce endorfine precum și alți modulatori naturali de durere (de exemplu, opioide naturale).

Cercetătorii nu știu exact toate mecanismele care permit generatorilor de theta să moduleze, să reducă și chiar, uneori, să elimine temporar durerea. Dar, observațiile clinice indică clar că asta fac generatorii de theta ca Wave Form.

Notă: dacă nu vă interesează partea științifică puteți sări peste capitolul următor despre conexiunea dintre creier/minte/corp. Am făcut în așa fel încât capitolul să fie prezentat într-o manieră accesibilă deoarece eu cred că cunoașterea aduce putere – în acest caz e vorba despre cunoașterea modului de gestionare a propriului stres și creșterea sentimentelor de bunăstare într-o lume stresată.

Conexiunea creier/minte/corp

Creierul/mintea/corpul este un sistem interconectat.

Cercetările au demonstrat clar că schimbarea reacției mentale și emoționale afectează fiziologia corpului și invers. În acest capitol voi vorbi despre modul în care sistemul creier/minte/corp reacționează la Terapia cu sunet. În următoarele pagini voi discuta despre diagrama explicată mai jos.

Desenul diagramei îl găsiți aici:

https://we.tl/t-1A1pjxLPi3

Din păcate, nu m-am priceput să-l înserez în text.

În dreapta sus a Roții vedeți ceea ce se numește Stimul senzorial.

Stimulul senzorial se referă la oricare din cele 5 simțuri. De exemplu, un zgomot puternic sau o persoană care v-a stresat poate declanșa stresul în sistemul vostru creier/corp/minte.

Totuși, în această diagramă observăm cum sunetul sau muzica afectează sistemul creier/minte/corp – în special cum vă afectează muzica relaxantă.

Mergând în jos, pe partea dreaptă, următorul termen este SRA sau Sistemul reticular activator. Acesta este un grup de neuroni din trunchiul cerebral care urmărește stimuli senzoriali noi.

Dacă stimulul este brusc sau perceput ca o amenințare, RSA va stimula creierul să crească activitatea undelor cerebrale sau EEG. Începeți să vă simțiți „activați”.

Mai jos, la dreapta, al treilea termen este Activitate Alpha/Theta crescută. Repet, această diagramă arată efectele muzicii relaxante asupra corpului/minții.

Cercetările demonstrează clar că muzica vindecătoare (ca înregistrările din acest program) cresc activitatea undelor alpha și theta ceea ce duce la scăderea activității cerebrale care l-a rândul ei duce la scăderea tensiunii musculare, respirație lentă, ritm cardiac și tensiune arterială scăzută precum și la scăderea nivelului hormonilor de stres. Exact dedesubtul termenului Activitate alpha/theta crescută vedeți Activarea sistemului nervos parasimpatic. Acesta este un moment important pentru voi când vorbim de stres.

Sunetele și muzica pe care o auziți în acest program scad activitatea cerebrală și atunci când se întâmplă acest lucru, corpul vostru începe să activeze aspectul auto-vindecător al sistemului nervos (de exemplu, parasimpaticul). Simțiți imediat cum tensiunea musculară se relaxează, respirația e lentă, ritmul cardiac și tensiunea arterială tind să scadă iar nivelul hormonilor de stres descrește.

Primul parametru din partea de jos din stânga este Amplificarea energiilor coerente subtile. Acest fenomen fascinant e din ce în ce mai cercetat de un număr din ce în ce mai mare de cercetători. Pe scurt, fenomenul Energiilor coerente subtile apare spontan în sistemele biologice cum suntem noi oamenii. Taoiști din China antică au denumit acest tip de energii subtile Chi iar yoghinii și yoghinele o numesc prana. Pe lângă aceste tipuri de energii subtile, mai există o altă categorie de energii denumite biofotoni – pachete de lumină fizică emise de celulele vii deși sunt invizibile ochiului uman. Totuși, există instrumente care pot măsura și cuantifica aceste energii subtile și chiar o știință denumită Biofotonică.

Toate aceste energii coerente subtile sunt „activate” atunci când intrați într-o stare relaxată ca cea care se produce natural când lucrați cu acest program.

Să revenim la circuitul din diagramă.

Partea stângă a circuitului relevă parametri importanți sau schimbări din „mintea” voastră care afectează direct corpul. Aceste atribute vor fi foarte benefice pentru sistemul creier/minte/corp pe măsură ce măiestriți Arta managementului stresului.

În partea stângă, jos, a Roții veți vedea termenul Minte liniștită și sentimente de bunăstare crescute. Acestea sunt stări mentale/emoționale ale minții generate de simpla ascultare a muzicii din acest program.

Ultimul termen din stânga, sus, a diagramei este Etalarea senzorială Interioară/Activarea Tărâmului Imaginal (lumea interioară a imaginilor) și Fantezii creatoare. Acestea sunt fenomene mentale complexe care pot avea efecte vindecătoare foarte profunde în sistemul creier/minte/corp. Observați că avem 3 linii care pleacă de la acești 3 termeni spre Activitate alpha/theta crescută. Asta pentru că aceste 3 fenomene mentale pot, în condiții potrivite, să modifice tiparele undelor cerebrale și modul de procesare al informațiilor de către creier – cu alte cuvinte, mintea deasupra materiei.

Sper că acest capitol arată clar cât de minunat este interconectat sistemul creier/minte/corp și cum activarea unei zone a acestuia poate afecta și restul sistemului. De exemplu, doar prin simpla ascultare a muzicii din acest program cu atenție focusată, vă veți modifica fiziologia prin capacitatea de a auzi.

Odată ce sistemul începe să se liniștească, apariția imaginilor spontane sau a fanteziilor poate afecta capacitatea de procesare a creierului prin creșterea activității undelor alpha/theta care oricum se petrece.

Șmecheria cu modificarea respirației când sunteți agitați pe care am menționat-o în capitolul Direct la fapte funcționează pentru că respirația este unul din punctele din circuit. Când vă modificați respirația, răspunde tot sistemul creier/minte/corp. Aceasta a fost una din marile descoperiri făcută de yoghinii și yoghine acum mii de ani și care a devenit pranayama. În capitolul În profunzime voi discuta un tip de pranayama ca metodă de scădere a stresului.

În profunzime

În acest capitol voi discuta unele metode care pot fi folosite pentru explorarea unor nivele mai profunde a propriei abilități de auto-vindecare prin folosirea sunetului.

Există 5 zone importante la care voi face referire.

  1. Respirația Lunii

Acesta este o tehnică pranayama simplă care ajută la liniștirea sistemului creier/minte/corp, folosită de secole de yoghinii și yoghinele în pregătirea pentru stări profunde de meditație. E utilă pentru scăderea activității cerebrale via circuitele de energie subtilă din corp, activând Ida (sau Circuitul Lunii) și scăzând activitatea în Pingala (sau Circuitul Soarelui). Aceste 2 circuite curg de-a lungul șirei spinării, în creier și se termină la vârful nasului. Circuitul solar (sau Pingala) poate fi activat prin nara dreaptă iar Circuitul Lunii (sau Ida) poate fi activat prin nara stângă.

Conform tradiției, stați în fund (deși se poate și întins), ridicați mâna dreaptă și puneți blând degetul mare pe nara dreaptă iar degetul mic se odihnește blând pe nara stângă.

De fiecare dată când inspirați, închideți nara dreaptă cu degetul mare ca să inspirați doar pe nara stângă. Asta activează Circuitul Lunii și are un efect activator blând a sistemului nervos parasimpatic.

De fiecare dată când expirați, închideți nara stângă cu degetul mic și eliberați nara dreaptă astfel încât să expirați doar prin nara dreaptă.

Repetați de câte ori doriți. De obicei e nevoie de câteva minute de practică a tehnicii pentru a obține efectul de liniștire a sistemului creier/minte/corp.

O puteți folosi în pregătirea pentru o sesiune de terapie cu sunet pentru sistemul creier/minte/corp. Și dacă doriți, puteți, evident, experimenta cu ea în timpul sesiunii de terapie cu sunet pentru a aprofunda experiența „minții liniștite”.

Vă sugerez să folosiți măcar odată Respirația Lunii pentru a vedea dacă funcționează pentru voi. Dacă da, atunci mai aveți o unealtă în „cutia de unelte”. E o tehnică auxiliară așa că dacă nu vă atrage, nu vă faceți nici o grijă.

  1. Tensiunea musculară

Dacă sunteți foarte stresat înainte de o sesiune de terapie cu sunet, poate veți obține unele beneficii de la o tehnică standard de management al stresului care implică încordarea și relaxarea grupelor majore de mușchi din corp.

Contrastul dintre încordarea și relaxarea conștientă a grupelor de mușchi e relaxant pentru majoritatea oamenilor, parțial din cauza faptului că activează circulația sangvină.

Această metodă funcționează cel mai bine dacă stați întinși. Focusați-vă conștiența pe mușchii coapsei, încordați-i și țineți-i așa vreo câteva secunde. Apoi relaxați acei mușchi și simțiți cum se eliberează tensiunea. Simțiți câteva momente cum sunt mușchii coapsei relaxați apoi treceți la mușchii fundului. La fel ca înainte, încordați-i și țineți-i așa vreo câteva secunde. Apoi relaxați și simțiți cum se eliberează tensiunea. Simțiți câteva momente acei mușchi relaxați apoi încordați și relaxați mușchii abdominali, apoi încordați și relaxați mușchii pectorali apoi mușchii latissimus dorsi (mușchiul lung și drept care se află în spatele brațului, pe ambele părți) apoi încordați și relaxați mușchii biceps de la ambele brațe apoi mușchii pectorali (mușchii sânilor). La final, încordați blând mușchii feței, țineți și relaxați. Simțiți cum e corpul vostru acum.

Puteți să vă aprofundați starea de relaxare după exercițiul de încordare și relaxare a mușchilor, punându-vă atenția pe respirație și începând să inspirați și să expirați lent, lăsând ca fiecare expirație să fie mai relaxată decât cea de dinainte. Faceți asta cel puțin 1 minut sau mai multe dacă doriți.

  1. Timpul visării (Dreamtime)

S-ar putea să vi se pară interesant si benefic să folosiți unele din înregistrările din program în explorarea stărilor neobișnuite de conștiință care apar în timpul somnului.

Revenind la Circuitul fiziologic al sunetului vindecător… când creierul intră în tiparul undelor cerebrale theta, vă aflați în pragul activării undelor delta sau al somnului.

Dacă ascultați una din înregistrările terapiei cu sunet înainte de a merge la culcare, poate veți descoperi că vedeți imagini mentale neobișnuite și aveți vise în timpul somnului. Asta poate deschide un teritoriu vast de auto-explorare dacă doriți acest lucru.

 Iată câteva sugestii:

Păstrați o bucată de hârtie lângă pat ca să puteți nota câteva cuvinte cheie în cazul în care visați și pentru a vă reîmprospăta memoria la trezire.

Visele sunt subtile și insubstanțiale. La trezire, chiar și visele puternice pot să se estompeze. Unul din motivele pentru care se întâmplă acest lucru e că visele sunt legate de activitatea undelor cerebrale lente și pentru a vi le reaminti clar, trebuie să re-intrați într-o starea cerebrală apropiată de cea a visului (de exemplu, activitate crescută a undelor theta/delta). Dacă visați ceva puternic și vi-l reamintiți, îl puteți folosi deseori pentru a explora aspecte ale propriei minți inconștiente. Acest tip de muncă interioară poate aduce la suprafață intuiții puternice și poate fi de folos.

Bucata de hârtie vă permite să notați câteva cuvinte cheie sau fraze pentru a vă reîmprospăta memoria fără a ieși complet din starea relaxată a minții și corpului.

La trezire vă puteți uita pe ce ați notat și deseori vă puteți reaminti unele părți din vis sau…tot visul.

Dacă alegeți această metodă de auto-explorare, vă mai dau câteva sugestii.

Dacă nu vă amintiți visul nici după ce ați citit notițele, vă puteți reduce activitatea undelor cerebrale pentru a ajunge mai aproape de activitatea cerebrală în care s-a produs acesta. Puteți face acest lucru intrând într-o stare meditativă – dacă știți cum să faceți acest lucru sau dacă aveți timp, puteți asculta aceiași înregistrare pe care ați ascultat-o înainte de a adormi. Oricare din aceste strategii vă pot readuce în peisajul visului.

Notă: Dacă nu știți cum să intrați într-o stare meditativă când doriți, vă sugerez ceea ce se numește Practica nemișcării/stilness taoiste pe care am descris-o în linkul de mai jos. Metoda de meditație este extraordinar de simplă și foarte eficientă chiar și pentru cei care au minți active și spun că nu pot medita. Apropo, această metodă simplă de meditație are, în ea însăși, beneficii profunde pentru reducerea stresului. Aici aveți linkul:

https://tomkenyon.com/taoiststillness

Revenind la vise…Dr. Brugh Joy a creat mijloace eficiente de a extrage intuiții mai profunde din vise. Metoda e simplă. Imaginați-vă că visul vostru a fost un film. Ce titlul i-ați pune? După ce i-ați pus un titlul, vedeți dacă e cel mai bun titlul pentru visul vostru sau dacă găsiți un altul care s-ar potrivi mai bine.

Pendulând înainte și înapoi cu visul și cu posibilul lui titlul, deseori apar informații surprinzător de bogate și semnificații pe care nu le-ați văzut inițial.

  1. Mai multe înregistrări de terapie prin sunet

 Aveți mai multe înregistrări audio cu care puteți experimenta și explora (gratuit) la linkul de mai jos; apoi descriu ce puteți vedea în secțiunea Listening/Ascultare după ce vă prezint cum să ajungeți acolo. Acesta este linkul:

https://tomkenyon.com/listening

Dacă citiți materialul printat sau linkul nu funcționează, vizitați www.tomkenyon.com și accesați secțiunea „Listening”.

După ce acceptați termenii de ascultare, dați peste o mulțime de meditații cu sunet, prelegeri, interviuri (atât audio cât și video) precum și părți din seminarii. Nu e nevoie să vă înregistrați, nu păstrăm aceste informații și nici nu le împărțim cu altcineva.

În timp ce principalele înregistrările din program au efecte asupra voastră doar prin sunet, aceste meditații cu sunet, mai adaugă un element. Sunt „alt animal” ca să zic așa față de înregistrările audio din acest program. În multe cazuri, armonicele lor sunt mult mai complexe și pot fi considerate omoloagele acustice ale tărâmurilor luminii ale conștiinței. Deci, intenția lor de a modifica radical conștiința este benefică.

Fiecare din meditațiile cu sunet de mai jos e însoțită de propriile sugestii de ascultare și fiecare prezintă ascultătorului calități diferite. Totuși, toate au efecte de reducere a stresului și acesta este motivul pentru care vi le prezint și vă sugerez să le ascultați.

După fiecare titlul menționat mai jos, am adăugat o scurtă descriere a meditației cu sunet.

Restoration/Restaurare

Această meditație cu sunet e foarte liniștitoare și benefică când sunteți extenuat sau supra-solicitat.

A stream from the higher worlds/Un șuvoi din alte lumi

Este o meditație cu sunet deosebit de liniștitoare și cu simțiri din altă lume care folosește sunetul natural al unui râu, un bol de cristal și sunete vocale simple.

A bridge between the worlds/Puntea dintre lumi

O altă meditație cu sunet cu simțiri din altă lume care îmbină 2 sunete vocale simple pentru a crea sentimentul de liniște al minții și corpului.

Hathorian stream of light/Șuvoiul hathorian de lumină

Această meditație cu sunet e liniștitoare prin vocea unică folosită, prin sunetul natural al unui râu și prin tingsha (clopote mici de metal).

Aetherium

Această meditație cu sunet are calitățile unui cântec de leagăn, liniștitor și reconfortant. Aduce energii cu vibrații foarte înalte pentru a hrăni profund și pentru a crește sentimentul de bunăstare. A fost creată ca un aliat al sistemului creier/minte ca să facă față mai eficient unei lumi în schimbare.

Corpus callosum: o explorare cu sunet ericksoniană

Este o combinație între o înregistrare psiho-acustică pentru creșterea activității undelor alpha și o poveste metaforică bazată pe munca dr. Milton Erickson, creatorul metodei de vindecare cunoscută sub denumirea „hipnoza medicală ericksoniană”.

Nu este o terapie cu sunet în sensul obișnuit deși ascultarea ei duce la creșterea activității undelor alpha/theta. Această piesă a fost creată pentru a încuraja formarea de conexiuni neuronale în corpul calos care interconectează emisferele dreaptă și stângă ale creierului. Efectul imediat este liniștitor și relaxant; această meditație cu sunet duce deseori la creșterea etalărilor senzoriale interioare. Ascultarea repetată poate îmbunătăți conexiunile neuronale.

  1. Resurse educaționale

Arta managementului stresului este o abordare creativă a managementului stresului. A fost creată prin combinarea unor abordări, metode și instrumente variate care vă ajută. Cele de mai jos vor intra în cutia cu unelte ca să spun așa.

Pe măsură ce explorați și adunați mai multe informații despre diminuarea reacției la stres veți obține mai multă încredere și veți fi mai abili în managementul eficient al stresului prin auto-monitorizare și prin acțiuni pline de resurse.

Terapia prin sunet este un instrument excelent de adăugat în programul de management al stresului datorită simplității sale.

Un alt element important de adăugat în trusa cu scule este cunoașterea – mai ales a mecanismelor stresului și a metodelor dovedite de a reduce și tempera reacția la stres.

Resursele de mai jos fac exact acest lucru. Vă sugerez să le parcurgeți și să le explorați pe cele care vă atrag.

Cunoașterea înseamnă putere.

 Positivepsychology.com

Este o sursă foarte bună. Informațiile de aici ajută oamenii să facă față stresului mai eficient prin analiza factorilor de stres și a acțiunilor pozitive de minimizare a efectelor acestuia.

https://positivepsychology.com/stress-management-techniques-tips-burn-out/

Asociația inimii din America

Acest site oferă unele strategii de bază care pot fi ușor folosite.

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/stress-management/3-tips-to-manage-stress

Be brain fit.com

Acest site oferă o gamă largă de metode pentru reducerea stresului inclusiv unele tehnici care pot fi considerate alternative. În acest site veți găsi și o gamă largă de articole despre sănătatea creierului.

https://bebrainfit.com/stress-management-techniques/

Help Guide.org

O sursă excelentă.

https://www.helpguide.org/articles/stress/stress-management.htm

 Gânduri de final

Am creat acest mini-seminar din cauza stării deplorabile a lumii apărută în urma pandemiei.

Specialiști în sănătatea mentală raportează creșterea numărului de oameni care trăiesc într-un stres ce poate avea consecințe devastatoare. Stresul extrem poate afecta negativ sănătatea fizică, starea mentală prin stări de anxietate, depresie, agresiune neobișnuită și probleme cu somnul – asta ca să enumerăm doar câteva.

Psihiatri și psihologii din toată lumea și-au exprimat profunda preocupare că stresul creat de pandemie va marca societatea mult timp după ce efectele ei au fost depășite.

Înregistrările de terapie prin sunet cuprinse în acest program au dovedit de mult timp că sunt eficiente. Astfel, voi puteți să scădeți reacția la stres în 20 de minute de 2 ori pe zi. Oferind sistemului creier/minte/corp o șansă să se reseteze, introduceți, în viața voastră, un aliat important care să vă ajute să scădeți efectele negative ale stresului.

Am încredere că veți considera că acest program este foarte eficient. Și dacă e așa, vă invit să povestiți despre el membrilor familiei, prietenilor și celor pe care îi iubiți ca să-l poată accesa singuri. Împărtășirea informațiilor pozitive și a surselor benefice cu cei pe care îi iubiți este o expresie a iubirii. Dacă sunteți prezenți pe site-urile de social media, vă invit să-l împărtășiți și acolo.

Dacă cineva nu are resurse financiare să-l cumpere la prețul moderat, le ofer gratuit acest program.

„Economii ca și cum oamenii ar conta” – E.F. Schumacher

Fac acest lucru deoarece cred că sunt într-un moment de turnură la nivel colectiv. Afirm acest lucru având la bază multele email-uri pe care le-am primit și continui să le primesc de peste tot din lume. Mulți oameni sunt șocați și din ce în ce mai mulți oameni sunt devastați de desfășurarea evenimentelor – nu doar de greutatea teribilă a pandemiei ci și de toxicitatea socială și de creșterea diviziunii.

Acestea sunt probleme complexe cu o istorie lungă în spatele lor. În momentul în care sistemul creier/minte/corp e mai centrat răspundem mai eficient situațiilor provocatoare. Acum, la începutul sec. XXI, trebuie să găsim și să creăm metode mai eficiente de răspuns la lumea care se schimbă.

Notă de final: Acest mesaj este postat în arhiva site-ului în secțiunea “Mesaje de la Tom Kenyon” și distribuit prin Newsletter