Ziua Mondială a Unimii (7) – Schimbarea întregului sistem – interviu de excepție
05/01/2017
Lauren Gorgo – Raport 5D, ianuarie 2017
27/01/2017
Show all

Ziua Mondială a Unimii (6) – Bruce Lipton, Gregg Braden și alții

 Stiinta Unimii

Traducerea: Alexandra Stan

Buna! Sunt Steve Farrell, Directorul Executiv Global al Echipei Umanitatii si acest program se numeste Stiinta Unimii.

Daca doriti sa explorati ultimele evolutii ale stiintei si ale unimii, precum si profundele implicatii spirituale din spatele stiintei, aceasta masa rotunda este pentru voi. Vom discuta conexiunea dintre omenire, divin, intreaga viata, univers si noua directie revolutionara pe care ne-o indica spiritual aceasta stiinta, ca si colectiv, aici, pe Pamant.

Sunt foarte entuziasmat sa ma aflu alaturi de membrii cu adevarat remarcabili ai acestui panel, pe care ii voi prezenta acum, pe scurt, unul cate unul, dupa care vom trece direct la intrebari si discutii. Le puteti citi biografiile complete pe pagina Global Oneness Day (Ziua Mondiala a Unimii), la adresa globalonenesssummit.org.

Bruce H. Lipton, PhD –  este un conducator in domeniul crearii puntilor de legatura intre stiinta si spiritualitate. Biolog specializat in celulele stem, autorul bestseller-ului Biologia Credintei si laureat al premiului Goi pentru pace in anul 2009, el a fost invitat la sute de emisiuni de televiziune si radio cat si ca vorbitor principal la nenumarate conferinte nationale si internationale.

Steve: Bine ai venit la Ziua Mondiala a Unimii, Bruce!

Bruce: Sunt foarte fericit sa ma aflu aici, in prezenta colegilor mei din acest panel si mai ales a tuturor oamenilor creativi din punct de vedere cultural care sunt acolo si ne asculta pentru a vedea cum ar putea fi viitorul.

Steve: Minunat! Ei bine, e grozav sa te avem aici, cu noi.

Urmatorul invitat este Gregg Braden. Gregg este un autor de succes pentru New Yok Times si un pionier recunoscut al crearii legaturilor dintre stiinta, spiritualitate si lumea reala. Munca lui Gregg este prezentata acum pe History Channel, Discovery Channel, SyFy Channel, ABC si NBC. Descoperirile lui au condus la 11 carti premiate ,traduse in 38 de limbi. El este autorul Efectului Isaia, al Codului lui Dumnezeu si al multor altor carti foarte bine vandute.

Bine ai venit la Ziua Mondiala a Unimii, Gregg!

Gregg: Steve, sunt absolut entuziasmat sa ma aflu aici alaturi de tine, de ascultatorii nostri din intreaga lume si de panelul de colegi. Nu stiu exact incotro ne indreptam astazi si sunt foarte incantat de orice directie am putea avea, deoarece nu cred sa existe un moment mai bun pentru a purta aceasta conversatie, tinand cont de evenimentele la scara globala care se intampla chiar acum.

Steve: Da si chiar asa e, se intampla atat de multe in lume si noi vom avea ocazia sa discutam despre asta.

In continuare, Lynne McTaggart este ziarista de investigatie, autoare si vorbitoare mult cautata de public, ale carei ateliere si prelegeri au transformat vietile a mii de oameni de pe intreaga planeta care au intret in contact cu ea. Este un om de radio de succes si a aparut in multe emisiubi de radio si televiziune, inclusiv in cele ale lui Oprah si Deepak Chopra. Elementul caracteristic al muncii sale este cerecetarea exhaustiva, ce a condus la descoperiri bazate pe stiinta in domeniul stiintei, spiritualitatii si sanatatii.

Bine ai venit la Ziua Mondiala a Unimii, Lynne!

 Lynne: Multumesc! Sunt onorata sa ma aflu aici cu prietenii si colegii mei si sunt incantata sa ma dresez voua si ascultatorilor nostri minunati. Nu ar putea fi un moment mai bun. Adica, ma aflu aici, la Londra in Marea Britanie la doar cateva saptamani dupa ce a votat iesirea din Uniune Europeana, o rascoala taraneasca, daca vreti sa o numim asa. Asa ca, eu cred ca nu se putea alege un moment mai bun pentru a discuta despre schimbarile pozitive in evolutie, ce se petrec chiar acum.

Steve: Amin. Da, schimbari pozitive care se intampla fara ca majoritatea principalelor mijloace de comunicare in masa sa ajunga la ele. Noi insa vom ajunge, pe parcursul acestui program.

Si in continuare as dori sa il prezint pe Dean Radin, PhD. Dean este Cercetator Sef la Institutul de Stiinte Noesice (ISN). Inainte de a se alatura, in 2001, cercetarilor de la ISN, el a lucrat la Laboratoarele AT&T Bell, la Universitatile Princeton si Edinburgh si la SRI International. Este autorul si co-autorul a peste 250 de articole tehnice si de popularizare, a scris numeroase capitole de carte precum si carti intregi, inclusiv Universul Constient, Minti Obscure si cartea premiata cu premiul Nautilus de argint in anul 2014, Supernormal.

Bine ai venit la Ziua Mondiala a Unimii, Dean!

Dean: Multumesc foarte mult, Steve.  Este minunat sa imi aud toti prietenii si dupa cum spunea si Lynne, sunt nerabdator sa va vad ce vom avea de spus.

Steve: Perfect! Sa incepem, deoarece avem atat de multe de facut si atat de putin timp. Si vreau sa repet, sunt cu adevarat foarte entuziasmat in legatura cu acest panel. Este un privilegiu sa ma aflu alaturi de fiecare dintre voi si sa va am pe toti patru, laolata este pentru mine ceva remarcabil. Asadar, sa continuam si sa intram direct in miezul problemelor.

Voi pune o prima intrebare. Fiecare dintre voi este implicat in stiinta, spiritualitate si bineinteles mult mai mult decat atat si in ultimul deceniu , si de fapt si in anii premergatori acestuia ,s-au facut atat de multe descoperiri importante care au condus la ideea conexiunii noastre, a unimii noastre. Si pentru inceput, as vrea ca fiecare dintre voi sa spuna cateva cuvinte despre asta, despre conexiunea si unimea noastra in lumina ultimelor descoperiri stiintifice.

Bruce, ai vrea sa incepi tu?

 Bruce: Ei, cu toti colegii mei extraoridinari aici de fata, as fi vrut sa aud mai intai ce au ei de spus, dar bine, voi incepe eu.

Ce ma entuziasmeaza pe mine este ca studiem evolutia cu adevarat dintr-o perspectiva darwininana, centrat pe evolutia indivizilor. Si vorbim despre modul in care se schimba in timp genetica individuala, adaptandu-se si conformandu-se unui mediu inconjurator. Ce a mai ramas din aceasta poveste este ca evolutia are in realitate doua faze. Prima faza este creatia unui individ astfel incat sa fie cel mai capabil si mai inteligent oganism posibil. Si atunci cand acesta isi atinge limita inteligentei din cauza caracteristicilor unui corp fizic si ale unui sistem nervos, nivelul urmator al evolutiei nu este sa incerci sa ii dezvolti in continuare inteligenta. Nivelul urmator este sa ii aducu impreuna, sa creezi comunitati ale acestor indivizi astfel incat sa isi poata impartasi cunoasterea.

Asadar, doar primul nivel este cel al crearii unui individ constient, evolutia constand insa in alcatuirea unei comunitati a indivizilor constienti astfel incat ei sa isi poata impartasi cunoasterea si de acolo, din comunitati, apar noi calitati, lucruri noi si captivante

Si atunci cand ne uitam la ce se intampla in lume acum si vedem atata haos si atatea rasturnari si atat de multi oameni care se tem ca structura este pe cale sa se prabuseasca, de fapt nu este vorba despre prabusirea lumii ci de pregatirea ei pentru construirea unei comunitati singulare a oamenilor, in care fiecare om este echivalentul unei celule dintr-un super organism numit omenire. Pentru a ajunge la aceasta omenire, trebuie insa sa spargem toate barierele separatiei care ne pastreaza sub forma natiunilor si statelor individuale si care ne separa unii de ceilalti, deoarece omenirea este coalitia tuturor.

Asa ca atunci cand vedem o decompunere a structurii, majoritatea oamenilor se tem si cu toate astea eu stau si privesc spunand “Da, e minunat”, pentru ca daca acest lucru nu s-ar intampla, am fi intr-o situatie mult mai serioasa. Ne confruntam cu un eveniment ce tine de extinctia planetara, a sasea distrugere a vietii, in masa, cauzata de comportamentul uman.

Prin urmare, ceea ce vedem este o schimbare prin care oamenii vor incepe sa inteleaga ca trebuie sa ne unim ca un singur intreg, o comunitate in care toti impartim, in care devenim un singur super organism si acest proces are nevoie de caderea sau distrugerea structurii actuale a separatiei.

Deci, mesajul meu rapid in legatura cu acest lucru este ca in loc sa privim catre viitor si sa ne temem de dezmembrarea lui, am putea mai bine sa il vedem astfel incat sa spunem ca este cu adevarat minunat, pentru ca ne ajuta sa construim o lume durabila, una in care sa putem trai. Pentru ca nu putem construi pe actuala fundatie a vietii, deoarece comportamentul uman si fundatia actuala sunt responsabile in mare masura pentru aceasta distrugere. Asadar, sa schimbam discutia. In loc sa ne temem de ce se intampla, haideti sa impingem lucrurile in directia viziunii a ceea ce se formeaza atunci cand lucrurile se prabusesc. Deoarece prabusirea ne permite construirea viitorului durabil pe care sa il asteptam cu totii nerabdare si la care, de fapt aceasta planeta spera ca vom ajunge si vom participa.

Deci, pozitia mea acum este, da, da prabusirii.

Steve:

Da. Este ceva minunat, desigur. deoarece aici, la Ziua Mondiala a Unimii acesta este mesajul cheie catre care ne indreptam.

Doar ca poate majoritatea sau poate marea masa a societatii ar vedea separatia, dar separatia este caderea sau distrugerea si din ce in ce mai multi oameni vad aceasta omenire, acesta unica prezenta care ne poate aduce inapoi la sentimentul conexiunii si la sentimentul responsabilitatii, care sa ne permita sa cream lumea pe care o dorim.

Sa invit in continuare…Lynne, vrei sa intervii si…? Sa va spun cum procedam, vom roti vorbitorii deoarece oricare din acesti patru oameni de stiinta isi merita propriile trei ore. Asadar, voi face tot ce pot pentru rotirea lor, pe masura ce pacurgem masa rotunda.

 Lynne:

Multumesc, Steve. Dupa cum a spus Bruce, ca sa continui ceea ce a spus, oamenii au incercat sa inteleaga ce se intampla acum. Toata lumea stie, noi toti stim ca ceva se incheie. Si ne-am ingrijorat si am discutat cu totii criza care ne paste – criza bancara, criza terorismului, criza schimbarilor climatice, criza hranei, criza ecologica – toate lucrurile astea. Si oamenii au incercat sa isi exprime opiniile docte despre asta, spunand: “oh, trebuie ca e sfarsitul capitalismului, este sfarsitul petrolului” sau “este sfarsitul hranei, pentru ca e sfarsitul petrolului” sau poate ca este chiar sfarsitul lumii.

Dar ceea ce gasesc eu cu adevarat interesant este ceea ce Jean Houston numeste momentul saltului. Aceste momente apar in istorie ori de cate ori este necesar ca vechea ordine sa cedeze. Asa ca aceste momente ale saltului nu sunt niciodata usoare, mereu sunt abrupte. Sunt ceva de genul a doua placi tectonice care se ciocnesc brusc si declanseaza un cutremur.

Dar ceea ce vad eu ca se intampla este ca ceea ce se incheie este o poveste falsa care ni s-a spus in legatura cu cine suntem si cum ar trebui sa traim. Si dupa cum spune Bruce, in aceasta incheiere se afla singura cale catre un viitor mai bun si mai durabil, deoarece aceasta poveste are de-a face cu modul in care suntem noi definiti de catre stiinta. Timp de mai bine de 300 de ani, viziunea lumii noastre a fost formata de povestea stiintifica ce ne descrie ca fiind fiinte izolate, aflate in competritie pentru supravietuie pe o planeta singuratica, intr-un univers eterogen. Cam asta spune in linii mari stiinta. Viata, dupa cum este ea definita de stiinta moderna este in esenta pradatoare, bazata pe auto-servire si singuratica.

Si daca vezi lucrurile in felul asta, poti vedea ca unele din lucrurile care se intampa, cum ar fi exemplu votul Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana – si dupa cum am spus, exact de asta ma ocup in clipa de fata – sunt o dezvoltare necesara si importanta, asemenea unui instrument de instigare. Ca un personaj de film, cel care are acel moment de incitare care genereaza tot restul evenimentelor din film. Ei bine, acesta este un instrument de incitare al unei schimbari evolutive.

Asadar, ce se intampla este acest gen de coliziune intre o poveste veche si aceasta poveste cu totul noua, care isi face aparitia si care pune la grea incercare o multime din aceste presupuneri newtoniene si darwiniene, inclusiv cea mai de baza dintre toate, acest sentiment ca lucrurile sunt separate si aflate in competitie pentru supravietuire, dupa cum spunea si Bruce.

Si astfel recunoastem acum o poveste foarte diferita, aceea ca universul nu este o colectie de lucruri separate care se invartesc fara rost intr-un spatiu gol, ci ca toata materia exista in aceasta retea cuantica vasta a conexiunii. Si daca iei o fiinta  la nivelul ei cel mai elementar, ea nu este o entitate solida separata ci un sistem energetic implicat in acest tip de transformare continua a informatiei cu mediul sau inconjurator.

Si cand te uiti la acest tip de revelatii din punct de vedere stiintific, exista o multitudine de implicatii in legatura cu modul in care ne alegem sa ne definim, dar si numeroase implicatii in legatura cu modul in care ne traim vietile. Noi traim in conformitate cu vechea poveste stiintifica, e momentul sa scriem una noua.

Steve:

Amin si multumesc lui Dumnezeu ca stiinta despre care vorbesti incepe sa fie din ce in ce mai mult inteleasa. Deoareace tu spui in cartile tale ca si alti oameni de stiinta din domeniul biologiei si fizicii cuantice, etc, inteleg acesta conexiune desi marea masa in general, inca nu o face. Si desigur ca astfel vom face un mare pas inainte, deoarece exista mai multa constientizare a faptului ca suntem interconectati, ca suntem cu totii unul.

Gregg, poate ca putem trece acum la tine, Stiu ca unul dintre lucrurile despre care vorbesti este ca nu ne mai intoarcem si ca multi oameni s-ar astepta sa ne intoarcem la normal, la vremurile bune din anii 90, dar in schimb noi mergem inainte, ne indreptam spre ceva mai bun. Si poate vei dori sa ne impartasesti si alte pareri legate de aceasta discutie.

 Gregg:

Desigur. Nu ne mai putem intoarce la o lume care nu mai exista, cred ca acesta unul dintre lucrurilr care sunt atat de interesante in climatul politic de aici, din SUA cat si din alte locuri de pe pamant. O multime de alegeri au loc chiar acum si sa ii auzi pe politicieni clamand ca nepot duce inapoi in climatul de acum 20 de ani sau la nivelul economiei de acum 15 ani, este ceva ce mi se pare foarete interesant. Si eu cred ca ei cred ca acest lucru este adevarat.

Noi traim insa intr-un normal nou. Lumea din trecut nu mai exista. Nu ne putem intoarce la ceva ce nu mai este. Si eu cred ca unul dintre lucrurile care se cer de la comunitatea noastra si de la intreaga lume este sa primim cu bucurie noul normal care a aparut si care este o volatilitate normala, cel putin in acest punct din viata noastra.

Si dupa cum a spus Bruce, scopul mesei rotunde este perfect, Steve. Imi place foarte mult ce facem noi aici. Dupa cum au mentionat si Bruce si Lynne, volatilitatea pe care o vedem este necesara. Sunt un optimist in legatura cu lumea noastra si incotro se indreapta ea, dar sunt in acelasi timp si realist, asa ca nu imi fac iluzii ca aceasta tranzitie nu va cere ceva munca. Imi place cuvantul “munca”. In “Profetul”, Khaili Gibran a spus ca munca este iubirea noastra facuta vizibila si eu cred ca schimbarile pe care le vedem in lume reprezinta iubirea noastra cea mai profunda pentru viata si unul pentru celalalt, ca ele apar din ceea ce stim ca este advarat in adancul inimii noastre si noi le facem loc in lumea si in vietile noastre.

Cred ca si pentru sceptici. Pana de curand ideile despre care se discuta acum erau luate in batjocura. Noi, toti membri acestui panel discutam acum despre lucruri pe care le-am discutat intre noi in ultimii, 20, 25 de ani, poate chiar mai mult. Pentru noi, deci, este ceva foarte obisnuit sa discutam astfel de lucruri. Pentru multi dintre ascultatorii nostri si pentru oamenii din intreaga lume este ceva relativ recent, relativ nou si ei isi dau seama ca se intampla ceva, dar nu sunt siguri ce anume. Si pentru mine aici este punctuil in care intervine stiinta, deoarece stiinta ne spune… esu sunt de formatie geolog. Si prin natura ei, geologia urmareste cicluri mari de timp, dupa care se focalizeaza pe elemente specifice ale acelei experiente pentru a vedea cum ne afecteaza ciclurile respective. Si ceea ce stim este ca haosul din lume, descompunerea sunt necesare. Nu este doar un lucru intamplator, noi traim o convergenta rara a trei cicluri despre care rareori se vorbeste laolalta. Vorbim despre ele pe rand – este vorba de ciclul climei ,ciclul economiei si schimbarilor economice si ciclutrile conflictului. Pentru multi oameni aceasta faptul ca un conflict poate fi afectat in vreun fel de ritmurile naturale si de ciclurile naturale constituie o noutate, si exista o multiume de studii noi care sugereaza ca exact asa se intampla.

Cheia este insa ca oricare dintre aceste cicluri ar putea rasturna lumea de unul singur. Daca ar fi luate in considerarea individual, ele toate converg in acest moment. Si cred ca lumea se schimba si modul in care eram obisnuiti sa gandim, sa ne solutionam problemele, modul in care ne-am vazut in raport cu ceilalti nu se mai potrivesc ci noua lume aflata in schimbare. Si singurele lucruri care cedeaza sunt cele car nu sunt durabile.

Asadar, ma fac si eu ecoul sentimentui pe care il au toti colegii mei de aici. Schimbarea este ceea ce vedem ca haos si asta este lumea ce da nastere unei ordini superioare. Descompunerea lucrurilor care nu mai functioneaza si nu sunt durabile astfel incat sa poata fi inlocuite intr-un mod responsabil, gandit, cu sens, adevarat si cinstit. Si aici este, pentru mine, locul in care se intalnesc stiinta si spiritualitatea. Stiinta are, dupa cum spune Lynne aproape 300 de ani, stramosii nostri din urma cu 5000 de ani au inteles relatia pe care o avem cu lumea din multe puncte de vedere – nu 100%, dar din multe puncte de vedere, stiinta poarta acum cel mai profund adevar la existentei noastre, ce provine din cele mai sfinte si mai vechi traditii. Si pentru mine aici devin lucrurile cu adevarat interesante, deoarece aceasta este forta unificatoare.

Asadar, vom dezvolta acest aspect pe masura ce inaintam in conversatia noastra de astazi, dar eu sunt optimist in legatura cu directia in care ne indreptam si sunt optimist in legatura cu schimbarea pe care o vedem. Si sunt foarte recunoascator, Steve noua, pe pamant ne este greu la , pentru ca ne-ai dat ocazia sa impartasim acest mesaj pozitiv cu numerosii nostri ascultatori care sunt inundati de informatiile din presa care nu au o viziune chiar atat de pozitiva. Asa ca iti multumesc.

Steve:

Da, eu iti multumesc. Uau, minunat, toate cate s-au spus aici… Si as vrea sa spun ca munca voastra, a celor patru oameni de stiinta, este atat de importanta, deoarece dupa cum stiti, oamenii cauta acest mesaj al unimii si au nevoie de conexiunea noastra pentru a-l face credibil si tangibil atunci cand este doar un mesaj ezoteric si subtire. Multi nu il pot primi favorabil, nu pot nici macar sa se raporteze la el, asa ca stiinta voastra este importanta. Si pentru noi toti, as vrea sa vorbesc pentru toti ascultatorii de aici, nu doar Echipa Omenirii, toti ascultatorii care iau parte la Ziua Mondiala a Unimii, va multumesc, fiecaruia dintre voi, pentru aceasta enorma contributie pe care o aduceti.

Sunt si atatea metafore care poarta aceste mesaje pe care voi le impartasiti. Una dintre ele este cea a trecerii de la omida la fluture si unde apasam noi greu pe pamant este in stadiul de omida, in care probabil ca ne aflam acum sau poate ca ca ne aflam tocmai in punctul in care ne transformam in fluturi, cu toate aceste celule imaginale si vazandu-ne posibilitatea superioara prin care putem apasa mai putin pe pamant. Si doar citindu-va toate cartile, cartile tuturor membrilor acestui panel, stiu ca acesta este mesajul plin de speranta pe care il transmiteti si as vrea sa va multumesc inca o data pentru asta.

Acum voi trece la Dean, Dean, esti implicat in multe experimente stiintifice la ISN, acolo unde esti cercetator sef. Ai vrea sa abordezi lucrurile din acest punct de vedere sau din punctul de vedere al ultimului deceniu al stiintei in care ne aflam si al modului in care ne conduce in directia spiritualitatii su unimii?

 Dean:

Desigur. Ce aveam de gand sa spun este ca mare parte din cercetarile mele si cercetarile de la ISN sunt orientate spre relatia dintre constiinta si fizica, ne ocupam si de constiinta si sanatate si de alte cateva domenii.  Cerecetarea mea este insa in principal axata pe aceasta notiune a interactiunii dintre minte si materie. Si motivul pentru care constiinta este un aspect atat de important este ca ea indica si se adreseaza problemei legate de cine credem noi ca suntem si ceea ce suntem.

Si ce este interesant este ca daca privim in urma la intelepciunea traditiilor si ;a traditiile ezoterice, aproape totul se reduicxe la filozofia antica. Si filozofia antica are mai mult sau mai putin doua canoane, unul fiind ca toate sunt interconectate si impreuna cu toate este si constiinta noastra, care este si ea interconectata. Prin urmare, acesta este genul de lucruri la care ne uitam dintr-o perspectiva stiintifica si nu numai noi, pentru ca mai bine de un secol au existat oameni de stiinta care au studiat care ar fi capacitatile reale ale mintii si la ce este ea legata.

Asadar, cred ca stim acum cu destul de mare siguranta, pe baza testelor de laborator controlate ca mintile sunt conectate prin spatiu si timp si totodata ca mintile sunt conectate la restul universului si la intreaga lume fizica tot prin spatiu si timp. Si in plus, intentia noastra – atentia si intentia, par sa puna intr-un anumit fel lumea in miscare. Acesta este deci intreg domeniul al parapsihologiei care a fost studiat  timp de mai bine de o suta de ani.

Ceea ce este interesant acum si ceea ce este relativ nou in ultimii douazeci de ani este ca pe masura ce din ce in ce mai multi oameni incep sa inteleaga ceea ce a incercat mecanica cuantica sa ne spuna in legatura cu natura realitatii fizice si ceea ce fizicienii de varf vad acum in natura interconexiunilor cuantice, poti spune ca lucrurile converg din ce in ce mai mult cu filozofia antica. Adica fizica cuantica spune acum foarte clar ca totul este interconectat in intregul spatiu si timp – este ceea ce spunea filozofia antica, dar acum putem vedea in laborator, in nlaboratorul de fizica – si in plus ca exista ceva anume legat de constiinta care interactioneaza cu aceasta interconexiune.

Asa ca printre altele, acest lucru inseamna ceea ce cred ca a spus Lynne, ca vechiul mod de gandire in legatura cu structura realitatii, cu tesatura realitatii este ca noi am fi obiecte separate. Ei bine, acum stim ca acest lucru nu mai este adevarat. Putem demonstra in laborator ca nu mai este adevarat, din multe puncte de vedere diferite. Si nu este pur si simplu o chestiune legata de interdependenta ecologica, este o chestiune de fizica fundamentala, interdependenta care transcede chiar spatiul si timpul.

Deci undeva in acest amalgam exista probabil acel aspect la care oamenii s-au referit in trecut ca fiind spiritua. Si mie nu imi place in mod special acest cuvant deoarece nu stiu ce inseamna. Vreau sa spunca toata lumea are o definitie diferita a ceea ce cred ei ca inseamna spiritual. Dar eu cred ca ne indreptam in directia in care vom avea avea in cele din urma un mod stiintific de intelegerea a cestei notiuni on moduri care sa poata poata fi cu adevarat testate, astfel incat sa putem intelege mai mult din ceea ce credem ca intelegem prin cuvinte ca spiritual.

In general deci, as spune ca puteti vedea schimbari petrecute in stiinta si ca raspuns la noile evolutii din fizica si din alte domenii, mai ales din biologia cuantica. Si vedeti asta pentru ca la frontierele avansate ale fizicii multi oameni incep sa spuna – chiar si in marea masa ca in principiu la baza lumii fizice se afla informatia, este construita din informatie. Ce ste informatia, nu mai este acum o treaba fizica. Deci lumea fizica este construita din ceva ce nu este fizic si cel mai apropiat lucru la care ne putem gandi in acesti termeni acum este ceva ce are de-a face cu constiinta. Nu constiinta umana neaparat ci Constiinta cu C masre din care facem parte si noi, dar este ceva cu mult mai mare decat noi, ceea ce din nou suna ca ideile la care ne gandim cand vorbim despre spiritualitate.

Deci faptul ca acest lucru constituie acum un subiect care poate fi dicutat de toata lumea este o schimbare majora fata de de ultimii 20 de ani. Asadar, asta am eu de oferit.

Steve:

Da, grozav. Doamne, unul din lucrurile pe care le iubesc este ca aceste paneluri spun acelasi lucru. Este Unul in discutiile panelului despre Divinitate, alcatuit din conducatori spirituali si care in esenta spun acelasi lucru pe care il spuneti si voi si conducatorii lumii. Desigur ca provine din diferite domenii ale cunoasterii, avand diferite capitaluri intelectuale, dar se pare ca constientizarea creste in marea masa. La fel si alte lucruri care se intampla in curentul principa, enciclica Papei, faptul ca ati semnat cu totii Declaratia Afacerilor Constiente. Lucrul fundamental in legatura cu Declaratia Afacerilor Constiente este ca aceste afaceri sunt parte dintr-o singura realitate, interconectata, intretesuta si deci interdependenta. Si apoi toate principiile ce decurg din acesta se refera la acest lucru deoarece din moment ce facem parte dintr-o singura realitate, atunci putem avea transparenta si fiind parte din aceeasi realitate putem restaura pamantul, etc.

Si in curentul principal, aceste descoperiri stiintifice apar ca un lucru tangibil care vorbeste despre ceea ce trebuie cu adevarat sa facem, in cazul Declaratiei Afacerilor Constiente despre faptul ca afcerile nu opereaza in silozuri. Totul este interconectat si interdependent. Este adevarat pentru oameni dar este in acelasi timp adevarat si pentru afaceri. Si daca este adevarat pentru afaceri atunci avem o perspectiva cu totul noua asupra scopului afacerilor. Dar frumoasa.

Doamne, mi-am facut notite cat ati vorbit toti. Si ma gandesc la unul din lucrurile pe care l-ati comentat cu totii in legatura cu cercetarea stiintifica, si anume ca altruismul, conexiunea si responsabilitatea unul fata de celalat, sunt de fapt natura noastra inerenta si nu aceasta supravietuire darwininsta a celui mai adaptat. Si poate am putea dezvolta putin acest subiect. Cu totii atui facut comentarii despre asta, dar Gregg, vrei sa fii tu primul care abordeaza acest subiect?

 Gregg:

Oh, ador sa vorbesc despre asta. De fapt, acum scriu o carte noua exact pe aceasta tema. Cu totii vorbim despre stiinta si unul din lucrurile care s-au intamplat in ultimii ani este ca din multe puncte de vedere, stiinta a fost deturnata. Eu cred in stiinta, metoda stiintifica este buna, ne poate fi utila, dar numai daca onoram principiul stiintei si stiinta prin natura ei este menita sa fie constant actualizata pe masura ce se fac noi descoperiri.

Si in cazul multor teme despre care vorbim aici, a existat o retinere si in anumite cazuri, o rezistenta clara la acceptarea noilor descoperiri si in acelasi timp tendinta de a ne agata de o idee veche atunci cand raspundem la intrebarea “cine sunt eu, cine suntem noi?” . Suntem adanciti intr-o poveste stiintifica, dupa cunm a spus Lynne, veche de 300 de ani si mai bine. Este in mare masura o poveste a sparatiei, a competitiei si a conflictului, lumea care acum se destrama este cladita pe aceste principii si lumea se sfarama din aceste puncte de vedere deoarece ele nu sunt adevarate, ele nu mai sunt durabile deoarece nu se bazeaza pe adevar.

Unul din locurile in care gasim aceasta situatie este atunci cand vorbim despre oameni. Asa ca voi lansa cateva noi descoperiri, nu vom avea tim sa le discutam in detaliu. Dar ce voi spune este ca geolog fiind, pentru mine evolutia este un fapt, eu o vad in inregistrarile facute de fosile plantelor si animalelor. Datele se pierd atunci cand vine vorba despre oameni. Evolutia, ideea de evolutie alui Darwin, nu functioneaza cand vine vorba despre oameni si mai ales cand vorbim despre noile studii legate de ADN si care arata ca ADN-ul care ne face cine suntem, ne permite sa avem un sistem nervos avansat, ne permite sa avem un creier avansat care face posibila compasiunea si empatia si simpatia si toate aceste experiente umane unice.

Acel ADN nu a evoluat incet, de-a lungul unor perioade lungi de timp, dupa cum sugereaza teoria evolutionista. Noi am aparut pa Pamant, oamenii au aparut acum aproximativ 200.000 de ani si atunci am aparut cu acelasi ADN pe care il avem acum. Nu ne-am schimbat in acesti 200.000 de ani. Acum, stiinta nu ne poate spune de ce am aparut, asta e o cu totul alta poveste, dar ei ne pot spune cum aparut din punct de vedere genetic. Si motivul pentru care spun asta este pentru ca noi suntem literalmente cablati pentru genul de experiente care ne aduc impreuna si ne permit sa rezistam si sa crestem in timpuri extreme.

Asadar, ADN ul care ne asigura accesul la cea mai profunda intuitie, precognitie, cel care declanseaza longevitate si hormonii impotriva imbatranirii, declanseaza raspunsul imunitar si toate lucrurile astea, pare sa fie inerent in fiinta noastra si nu ceva ce s-a dezvoltat incet, pe parcursul unor perioade indelungate de timp.

Si acesta este unul din motivele pentru care sunt optimist, deoarece ne spune ca suntem literalmente alcatuiti sa rezistam in astfel de timpuri ca si cele pe care traim acum. Si un alt aspect al acestui lucru este ca arheologia face acum un cerc complet. Ea devanseaza acum data aparitiei civilizatiilor avansate din punct de vedere tehnologic si asta reprezinta o validare intre stiinte. Nu este o speculatie sau opinia lui Gregg. Evaluarea stiintifica inter-pares devanseaza acum data aparitiei civilizatiilor avansate din punct de vedere tehnologic ca fiind de doua ori mai vechi decat al fost lasati sa credem pana acum. Inapoi la ultima Era Glaciara, noi stiam ca civilizatia a inceput cu 5000 de ani in urma, dar acum stim ca vorbim despre 12.000, 13.000 de ani si acest lucru este confirmat, existand posibilitatea sa fie devansat chiar si mai mult.

Si motivul pentru care acest lucru este important este ca el inseamna ca oamenii au supravietuit unui ciclu al schimbarii in trecut , asemanator celui prin care trecem acum si noi avem de invatat din asta, daca suntem destepti. Vom accepta descoperirile si vom sti ce a functionat pentru ei si ce nu, ce stiau ei si noi am uitat, ce stiau ei si noi incepem sa intelegem. Nu numai sa supravituim dar sa depasim aceste timpuri ale extremelor pentru a deveni oameni mai buni si pentru acrea o lume mai buna. Si de aici vine optimismul meu.

Steve:

Minunat! Ne tinem de promisiunea pe care am facut-o la inceputul discutiilor, ca vom schimba mesajele din mijloacele de comunicare in masa care nu sunt deseori prea pline de speranta cu un mesaj plin de speranta. Si tu ai facut asta din plin, Gregg. Faptul ca am mai trecut prin aceste cicluri inainte si ca am demonstrat ca putem reusi si ca putem reusi si de data asta, ceea ce este minunat.

Dean, ai avea si tu ceva de spus?

Dean:

Desigur. Eu nu prea ma gandesc daca sunt pesimist sau optimist in legatura cu viitorul, pentru ca eu sunt un optimist cronic in legatura cu orice. Am o idee legata de scepticism. Ceea ce am vazut schimbat este tipul de scepticsm in legatura cu subiectele despre care vorbim si mai ales in domeniul cu care sunt eu mai familiarizat si anume cel legat de interconectare.

Natura muncii experimentale legate de evolutiile teoretice a avansat dupa cum ar fi de asteptat in cazul unei stiinte sanatoase. Prin contrast, natura reactiilor sceptice la ea a ramas pe loc probail in ultimii 50 de ani, adica aceleasi vechi obiectii sunt ridicate iar si iar su eu vad asta dintr-o perspectiva foarte optimista, deoarece inseamna ca oamenii care pur si simplu nu vor sa dea atentie acestor idei sau care din orice alt motiv nu sunt interesati de ele, repeta iar si iar ceea ce au auzit, chiar daca multe dintre aceste critici nu mai sunt valabile, ele fiind rezolvate cu mult timp in urma.

Asa ca acesta este un semn al unei paradigme, al unei paradigme ce incepe sa dispara, pentru ca pur si simplu nu mai este sustinuta de natura noii stiinte care vine din urma. Asa ca s-ar putea sa fim la vreo 20 de ani distanta de momentul istoric in care vom putea fi capabili sa privim in urma si sa vedem ca acum ne-am aflat chiar in mijlocul unei schimbari de paradigma. Este probabil o tranzitie de circa 40 de ani si eu cred ca acum ne aflam cam pe la mijlocul ei.

Steve:

Asa e. Ken Wilber a povestit recent ceva chiar legat de acest lucru, in timpul Razboiului Civil exista perspectiva ca putem fi stapani de sclavi, dar a aexistat aceasta schimbare majora si intr-un interval de zece ani totul s-a schimbat si oamenii si-au eliberat sclavii. Si acelasi lucru se intampla acum, ne aflam in mijlocul acestei transformari imense, suntem in toiul ei si el spunea ca in zece ani, dar vor fi cu siguranta douazeci de ani, aceasta schimbare va fi completa. Si aceasta schimbare, odata facuta in intregul ei este aproape greu de inteles, deoarece vom intrupa si vom exprima cu adevarat aceasta “unime divina” ca sa o numesc asa – este aproape greu de inteles cum va arata societatea.

Lynne, pot sa trec acum la tine? Ne concentram asupra unui lucru care este atat de ancorat in cunostiintele tale si ale lui Bruce. Lynne, daca vrei sa intervii.

can I go to you? We’re focusing on something that’s so much in your body of knowledge and Bruce’s too. So Lynne, if you want to come in.

Lynne:

Sigur. Am pus aceasta intrebare fundamentala in cartea mea, “Legatura”, chiar asa trebuie sa se intample, asa trebuia sa se intample…pentru ca pur si simplu nu parea sa fie asa. Ceva parea sa fie nelalocul lui in felul in care eram descrisi, stiinta ne descria ca fiind cei care parem sa fim la nivelul nostru cel mai fundamental. Si toata chestia asta cu mananca sau fii mancat pare sa fie dupa cum o descriu si Bruce si altii, un strat cultural acoperitor

Asa ca am inceput sa cercetez ultimele descoperiri intr-un domeniu disciplinar vast, de la biologie la fizica si psihologie, antropologie, cronobiologie si in general tot felul de alte “ologii”. Si mi-a devenit foarte clar ca vietile pe care am ales sa le traim nu sunt in concordanta cu cine suntem noi cu adevarat. Noi ne-am definit cu adevarat prin supravieturea celui mai adaptat, dar asta nu este cine suntem noi, pe niciun nivel. Cand incepi sa te uiti la oameni si la ce ii face sa reziste din punct de veder biologic si nu numai, iti dai seama ca ca noi avem esential patru elemente care sunt cu adevarat importante.

Primul este nevoia de apartenenta. Noi nu am fost nicodata programati sa fim solitari dupa cum cred ca spune si Gregg. Avem nevoie de apartenenta atat de mult incat motivul principal pentru care oamenii se sinucid este pentru ca simt ca nu au nicio apartenenta. Acesta este motivul numarul unu. Si cand te uiti si la boala in societatile care sustin boala, lucrurile sunt foarte interesante. Uitati-va de exemplu la japonezii transplantati in Statele Unite. O multime de epidemiologi au studiat acest lucru si incearca sa afle ce s-a intamplat cu ei. Deoarece japonezii sunt un adevarat paradox, ei fumeaza ca serpii dar nu fac cancer, nu fac cancer de plamani in tara lor de origine, dar cand ajung in noua lor tara, in America, unii fac cancer la plamani si altii nu. Asa ca oamenii de stiinta au studiat acest lucru mai indeaproape si au inceput sa recunoasca ca nu avea nimic de a face cu modul lor de  a se hrani, dieta nu avea nimic de a face cu asta. Nu conta daca mancau Big Mac cu cartofi prajiti sau tofu si sushi. Singurul lucru care conta era daca isi recreasera legaturile unei comunitati stranse ca mai inainte, in tara lor. Si acest lucru poate fi vazut in mai multe situatii. Apartenenta este  sanatoasa din toate punctele de vedere, altruismul este si el sanatos din toate punctele de vedere. Studiez multe din aceste aspecte in noua mea carte, “Puterea cifrei opt” si pot spune ca altruismul este ca o vesta antiglont. In plus, mai avem nevoie de dreptate, avem o nevoie inascuta profunda de dreptate si asteptam ca si altii sa fie corecti. asadar, atunci cand lucrurile se prabusesc , ceea ce este inprincipiu cu adevarat programat in noi, avem nevoie sa ne asiguram ca lucrurile sunt cinstite si ca si ceilalti oameni sunt corecti. Acest lucru rezulta din atat de multe studii, studii facute de oamenii implicati in teoria jocurilor, care studiaza ce se intampla cu oamenii aflati in situatii limita. Au studiat, de exemplu ce se intampla daca ii dai unei persoane 10 dolari si ii spui ca ii poate imparti cu altcineva dupa cum vrea ea. Au descoperit, , ca desi plecasera de la premiza ca persona respectiva va pastra 9 dolari si ii va da celuilat 1 dolar, lucru cu care celalalt ar fi de acord pentru ca 1 dolar este mai bun decat nimic, realitatea a dovedit ca in intreaga lume, oamenii au ales sa imparta egal suma.

Suntem cu adevarat programati sa fim corecti indiferent din ce civilizatie am face parte, dar dupa cum am spus, avem acest strat cultural acoperitor. Si ceea ce multi oameni asemanatori mie si multi oameni din miscarea noastra fac este sa vedem dincolo de sistemele vechi ale modului in care suntem obisnuiti sa operam cu noi insine. Alegem mananca sau vei fi mancat, omoara sau vei fi omorat. Si asa ca suntem obisnuiti cu mijloacele conflictuale de creare a schimbarii, cu dezbaterea, numai ca ideile cele noi au de-a face cu ceva mult mai mult decat ideea dezbaterii sau chiar a dialoguluii. Ele au de-a face cu tot soiul de aspecte ale acelei culturi si creaza ceva mult mai cuprinzator. Si in acelasi timp recunosc ca ceea ce trebuie cu adevarat sa se schimbe mai mult decat orice este felul in care o persoana vede lumea si locul sau in aceasta lume. Si pe masura ce ne schimbam, incepem sa cream structuri care conduc la schimbare.

Alt lucru interesant in legatura cu aceasta miscare noua este miscarea de la scara mare, de la gigant, la scara mica si cred ca este ceva cu adevarat interesant. Din nou, aduc vorba despre Regatul Unit si Brexit, deoarece acest vot a fost impotriva super statului globalizat, inapoi la ceva mai mic si eu cred ca acest gen de miscare este un semnal pentru lucrurile ce vor urma.

Steve:

Da, simt ca asta este foarte adevarat. Si bineinteles ca si mijloacele mass mesia acorda atentie acestui lucru, ceea ce probabil a constituit cuilui din capacul cosciuguluii globalizarii si reintoarcerea la economiile locale care va fi atat de sanatoasa. Asa ca acesta este un mesaj pozitiv.

Si imi place ideea pe care ai prezentat-o si sensul ca studiul legat de altruism a demonstrat ca modul in care oamenii au ales sa imparta lucrurile a fost modul egal si este ceva frumos. E minunat sa aud asta si intr-un context stiintific si nu doar ca pe o speranta.

Bruce, continui tu? Bineinteles ca munca ta este atat de legata de toate acestea.

 Bruce:

Ei bine, sunt foarte entuziasmat sa ii aud pe toti colegii mei vorbind pentru ca intr-un sens eu nu mai trebuie sa spun lucruri care au fost deja spuse.

Dar ceea ce este interesant cu adevarat este, dupa cum spunea si Lynne, aspectul altruist al biologiei umane. Exista un studiu pe care il apreciez despre bebelusii cu varsta sub doi ani, un an, un an si ceva, cred. A fost construita o mica scena pentru papusi unde erau mai multe obiecte care interactionau, sa spunem un cerc incerca sa urce un deal si copiii vedeau un triunghi care iil ajuta sa urce dealul , dupa care aratau un patrat care impingea cercul inapoi la baza dealului. Si copii urmareau aceste interactiuni si ce era interesant era ca dupa piesa ii dadea copilului triunghiul si patratul pe o masa. Triunghiul era cel care ajuta cercul si patratul era era cel care impingea cercul inapoi. De fiecare data cand un copil era pus sa aleaga sa atinga sau sa se joace cu unul din obiecte, acesta alegea fara exceptie triunghiul sau orice alt obiect juca rolul ajutorului si niciodata obiectul care nu era de ajutor.

Ideea era foarte simpla. Se demonstreaza ca un copil mai mic de doi ani stie automat ca acela obiect care ajuta este cel prietenos si se joaca cu el, in timp ce obiectele care nu vor sa ajute sunt evitate. Ce este demomstrat cu adevarat este ca este in natura noastra sa facem asta.

Lewis Thomas a scris cu ani in urma o carte, intitulata “Vietile celulei” in care a subliniat inca de la inceput ca este de neconceput sa consideri ca orice organism traieste singur pe aceasta planeta, ca fiecare organism este facut sa se adune intr-o comunitate. Si aceasta este exact povestea pe care incepem sa o vedem chiar acum. Problema este ce anume ne-a tinut separati.

Este foarte interesant deoarece exista o veche afirmatie, “cunoasterea este putere”. Si ceea ce oamenii inteleg cand spun asta este – lipsa cunoasterii inseamna lipsa puterii. Si noi am fost privati, sistematic, ca indivizi, de cunoasterea modului in care lucram si functionam. Si lucrarile lui Dean si Lynne si ale fratelui meu, Gregg dezvaluie toate puterile innascute pe care le avem si cu care am fost programati.

Si adevarul este ca programarea este o realitate. Filmul Matrix, este perceput de oameni ca fiind un film SF si de fapt nu e, e un documentar. Fiecare dintre noi a fost programat, este modul in care porneste un copil si invata sa devina membrul unei familii si a societatii – prin programare. Si programarea – Gregg a vorbit si el despre asta – contine informatii privind teoria darwinina sau lumea newtoniana a mecanicii fizice care sunt separate de lumea energiei. Aceste doua programe sunt false si sunt si foarte eficiente in limitarea puterii.

Si ce este cu adevarat frumos, este ca exista o noua stiinta care isi face aparitia si noua stiinta a epigeneticii dezvaluie ca nu suntem victimele ereditatii  si geneticii noastre si ca modul in care raspundem schimbarilor din viata reprezinta genetica asa ca ne putem controla biologia.

Dupa cum arata si lucrarile lui Dean, ce nu a fost prins in ecuatie din punctul de vedere stiintific, cel putin cel newtonian, este rolul relatiei cu un taram nevazut, taramul energiei. Si de aceea stiinta noastra, stiinta medicala, conventionala este atat de legata de taramul fizic incat ignora mintea si energia si toate astea, deoarece este atat de newtoniana.

Fizica cuantica insa, spune ca totul este energie si taram invizibil, campul – si imi place tare mult faptul ca Lynne a scris aceasta carte, deoarece ori de cate ori am de tinut o prelegere si spun Campul – cartea lui Lynne Mc’Taggart, toata lumea da din cap a intelegere si eu nu mai trebuie sa explic aceasta notiune. Campul este insa singura forta ce guverneaza particula care dintr-o data ne schimba lumea.

Steve:

Si ultimul lucru pe care vreau sa il adaug acestei minunate schimbari ce urmeaza sa se petreaca este schimbarea despre care ai vorbit, schimbarea modului in care relationam unii cu ceilalti. Inainte de era internetului, lumea noastra se baza pe interactiunea la nivel local, toata lumea interactiona la nivel local. Generatia Mileniului insa, cei sub 40 de ani, s-au nascut cu computere si in epoca internetului. Si cea mai frumoasa parte este ca diferenta dintre grupul mai in varsta si cel al Mileniului este ca generatia Mileniului nu este orientata local, ei sunt conectati global, comunica dintr-o parte in cealalta a lumii. Ei nu vad granitele si granitele sunt cele care ne-au separat in trecut.

Asadar, aceasta noua cunoastere reprezinta o noua asumare a puterii si tinand cont de epigenetica, de fizica cuantica si de natura comunitatii noastre, mai ales a comunitatii internetului, este foarte clara miscarea si tranzitia in directia asumarii puterii personale. Si eu am incredere in aceasta asumare, deoarece in acest moment, sunt doar cativa oameni care sa reprezinte cu adevarat puterea. Insa daca toti oamenii si-ar recunoaste propria putere – si asta ma entuziasmeaza foarte tare – in colectiv, marea majoritate a oamenilor de pe aceasta planeta doreste exact acelasi lucru si anume pacea si armonia si iubirea si posibilitatea de a face ceva pentru a purta de grija lumii.

Asa ca sunt in cautarea lucrului despre care vorbim, aparitia acestei cunoasteri care sa ne dea putere si asta se intampla acum, pentru a trece intr-o lume asemenea celei despre care vorbeste Gregg, aceasta comunitate globala. Si hei, e Ziua Mondiala a Unimii, ce moment mai bun am putea avea pentru a discuta toate aceste lucruri.

Steve:

Perfect! Uau. Toate temele devin atat de adevarate. Si avem un schimb minunat de idei, tot ceea ce aduceti voi aici, acest intreg concept al puterii personale asumate in contextul generatiei Mileniului, care s-a nascut in era internetului, in care isi fac aparitia aceasta noua cunoastere conectata la nivel global si aceasta noua putere asumata. Avem aici, cu siguranta, un mesaj adevarat si pozitiv.

Si imi place si de unde ati pornit, atunci cand ati vorbit despre copiii de un an, un an si jumatate care acordau intotdeauna atentie triunghiului si elementului care se dovedea a fi de ajutor, deoarece acest lucru apare in lumea noastra iar si iar, ori de cate ori se fac studii referitoare la copii. Cateodata ele se refera la aceste aspecte ca fiind o exprimare a lipsei controlului, cand de fapt este vorba intotdeauna despre acest altruism, aceasta conexiune, aceasta dorinta de a te distra si de a ajuta in acelasi timp si orice alt comportament contrar, in lumea de astazi, este de fapt un comportament invatat si nu unul natural. Este deci un mesaj minunat.

Vom merge acum un pic mai adanc in esenta lucrurilor, deoarece urmatoarea intrebare este una despre care ati vorbit cu totii dar pe care as dori sa o aprofundam mai mult. Ea se refera la cum poate stiinta sa dea informatii spiritualitatii noastre, sau sa o numim si aici asa, constientei noastre, Dean. Daca este adevarat ca suntem cu totii inter-conectati, ca inter-relationam si suntem inter-dependenti, ce ne indica acest fapt din punct de vedere al constientei sau al spiritualitatii, in viata de zi cu zi? Gregg, vrei sa incepi tu de data asta?

 Gregg:

Imi face mare placere sa intervin in acest punct. Eu cred ca este un mod foarte frumos de a ne aduce pe toti laolalta. Stiinta este fascinanta, stiinta este importanta pentru ca ne spune ce este real in vietile noastre si ce nu, astfel incat sa ne putem investi energia in lucruri cu adevarat importante pentru viata noastra.

Dar punctul de impact adevarat – punctul in care cauciucul spiritual atinge drumul vietii sau contextul in care toate acestea devin reale – este in modul in care aplicam toate aceste lucruri in viata noastra, sentimentul inter-conectarii, pe care cred ca il avem cu totii in mod intuitiv. Stiinta ne spune de ce este el atat de real, ne spune ca avem celule specializate in corp, celule specializate in inima, care au fost aici, ADN-ul.. Acum extragem ADN din maduva fosilizata a oaselor stramosilor nostri din vechime, avem capacitatea sa facem asta. ADN-ul lor este identic cu al nostru si asta ne spune ca sunem inerent acordati unii la ceilalti, cu intreaga lume ce ne inconjoara si cu noi insine si ca avem capacitatea de a interactiona cu aceasta acordare in mod constient, in moduri care in trecut, in trecutul recent, au fost trecute cu vederea.

Toate acestea au insa cu adevarat sens in aceste momente ale extremelor, atunci cand ne dam seama de adevarata putere a comunitatii. Atunci cand oamenii se aduna in comunitati si exista atat de multe definitii ale comunitatii, poate fi comunitatea globala, cea conectata prin intermediul internetului, pot fi cativa oameni aflati sub acelasi acopris, poate fi un cartier, pot fi multe moduri in care sa vezi o comunitate. Asta este cheia si Lynne a facut aluzie la acest lucru atunci cand s-a referit la ce se intampla in Anglia si la Brexit.

Ce descoperim noi este: comunitatea si stilul de viata local reprezinta aplicarea in viata reala a acestor principii stiintifice si spirituale.

Atunci cand incepem sa traim pe plan local – economii locale, hrana locala, surse locale de energie – viata noastra pe plan local se va conecta foarte puternic cu viata in plan local a altora. Acesta este un mod diferit de a vedea lucrurile, fata de modelul centralizat care a fost utilizat in ultimii 300 si ceva de ani.

Si trebuie sa spun ca modelul centralizat a functionat destul de bine pentru a ne aduce in punctul in care ne aflam acum. Asa ca nu voi spune ca am facut greseli in trecut, prefer sa ne vad ca aflandu-ne pe o curba a invatarii si cred ca daca vrem sa stim care ar fi modelul adevarului, un model care sa ne fie util in mod responsabil, sanatos si semnificativ, trebuie sa cautam in natura, deoarece noi suntem fiinte ale naturii, fiinte naturale. Putem gasi inspiratia in natura si apoi sa aplicam principiile astfel gasite in viata noastra. Si in economia despre care vorbea Lynne si in vindecare si in biologie si in viata de zi cu zi.

Si eu cred ca asta este cheia, Steve. Nu stiu daca vom mai avea vreo sansa sa revenim asupra subiectului, tinand cont de timpul avut la dispozitie, asa ca voi incheia spunand ca eu cred ca Buckmeister Fuller a exprimat foarte frumos acest lucru. El a spus ca daca vrei sa aduci schimbare in lume, nu vei putea niciodata sa reusesti daca te vei lupta cu realitatea existenta si cu lucrurile care nu iti plac. El a spus ca poti aduce schimbarea gasind un mod nou de a face lucrurile, un mod nou care sa il scoata din uz pe cel vechi.

Si eu cred ca exact despre asta vorbim acum. Ne redefinim raspunsul la intrebarea pe care ne-am pus-o – cine sunt eu – si trecem de la un raspuns al separatiei si competitiei si conflictului la comunitate, conexiune si cooperare. Si cred ca ma voi opri deocamdata aici.

Steve:

Minunat, imi place! Si imi place cum, patruzand mai in profunzime, atingem acest aspect al vietii in plan local – economie locala, hrana locala, surse locale de energie – si cautarea unui model in natura, pentru acest mod de viata in plan local, este ceva grozav. Si se pare ca acestea sunt cu adevarat cele mai bune practici, deoarece ganditorii de frunte vorbesc din ce in ce mai mult despre ele.

Sa trecem la Bruce.

 Bruce:

Unul din elementele cele mai interesante este cel la care s-a referit si Gregg si anume reintoarcerea la intelegerea naturii. Si noi am fost atat de deconectati de la natura din cauza uneia din credintele noastre, cu care am fost programati si anume ca nu suntem conectati la natura, ca in civilizatiile anterioare, biserica a spus ca mai intai a fost creata natura si ca oamenii au fost creati doar mai tarziu, ca o optiune, la sfarsitul intregii lucrari de creatie si asta a condus la credinta originala ca oamenii si natura sunt separati.

Atunci cand am intrat in lumea stiintifica, am primit acelasi mesaj, dar intr-o forma diferita. Deoarece mesajul era cuprins in teoria darwiniana, in cei doi pasi la care face trimitere aceasta teorie. Primul pas este ceea ce se numeste mutatie accidentala, el fiind urmat de cel de-al doilea pas, procesul de selectie naturala, ceea ce inseamna ca o mutatie accidentala face un organism mai puternic sau mai slab si ca dupa asta natura il alege pe cele mai puternic si il duce mai departe, renuntand la cel mai slab.

Ei bine, aceasta poveste ne deconecteaza si ea de la natura, pentru ca spune in principal ca am ajuns aici printr-o gramada de accidente de mutatie. Si atunci daca eu intreb de ce suntem aici, voi va trebui sa imi raspundeti, nu stiu de ce esti aici, a fost doar un accident. Si se vede treaba ca toata aceasta constructie este falsa, mai ales in lumina noilor descoperiri ale epigeneticii care arata ca schimbarile din orice organism sunt legate de mediu. Mediul inconjurator care materializeaza si selecteaza acele organisme care sunt in armonie cu natura.

Si acest aspect este relevant pentru ca ne face sa ne vedem ca fiind deconectati de la natura si atunci actiunile noastre sunt ca si cum am putea face orice dorim. Si dupa cum am spus, lumea se confrunta cu a sasea extinctie in masa a vietii si aceasta pornire fundamenta este motivul pentru care se intampla acest lucru. S-a crezut ca extinctiile in masa anterioare au fost determinate de asteroizi sau comete care au lovit planeta si care au distrus mediul sau au provocat o activitate geologica masiva. Stiinta recunoaste faptul ca, comportamentul uman submineaza reteaua vietii si ca nu reusim sa intelegem ca suntem noi insine rezultatul acestei retele, ceea ce ne face sa nu intelegem ca distrugandu-ne mediul inconjurator, ne distrugem pe noi insine. Acest lucru a intrat acum in constiinta noastra si este foarte important, deoarece ne aduce inapoi la mediul care ne inconjoara, ne aduce inapoi la mediul nostru local, dupa cum a spus si Gregg.

Asa ca suntem pe cale sa aflam ca suntem parte integranta din natura si ca avem o mare putere de a influenta modul in care se desfasoara lucrurile, o putere care ne da, pentru prima data responsabilitatea si care ne spune ca suntem raspunzatori pentru noi si pentru lumea in care traim. Si nu putem trece de aici, de unde ne aflam, la viitor, pana cand oamenii nu vor intelege ca suntem, fiecare dintr noi, raspunzatori in mod individual pentru vietile noastre si colectiv, pentru influenta asupra civilizatiei de pe planeta. Asa ca aceasta este o perioada de trezire si aceasta trezire ne va ajuta sa dobandim acea cunoastere care sa ne dea puterea de a trece de la ceva ce pare sa fie o situatie foarte inconfortabila, la un rol in care sa putem inflori.

Steve:

Minunat! Si acum imi dau seama ca ne-au mai ramas doar cinci minute pana sa trecem la urmatorul panel.

Asadar, Lynne si Dean, ati putea spune fiecare, in 30 de secunde, un minut, ultimele lucruri pe care doriti sa le transmiteti ascultatorilor nostri? Ati fost grozavi, acest intreg panel a fost minunat.

 Lynne:

Bun. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il spun este ca pentru a schimba lumea trebuie sa ne schimbam pe noi. E adevarat ca am actionat impotriva naturii, dar acum este cu adevarat important sa intelegem ca suntem una din cele mai importante generatii care au trait vreodata, deoarece tot ce facem va afecta omenirea pentru totdeauna.

Si e nevoie sa incepem sa vedem lucrurile foarte diferit, sa relationam cu ceilalti oameni foarte diferit, dand o alta perspectiva a cuvantului „noi”. Am vorbit asadar despre trecerea spre local, dar comunitatea noastra trebuie si ea sa fie mai primitoare si mai putin tribala, in sensul noi impotriva lor. Si mai ales, noi suntem cei care trebuie sa schimbam jocul.

Cred ca ce imi place cu adevarat foarte mult este ideea ca unele studii arata ca atunci cand lucrurile sunt nedrepte, totul se duce rapid de rapa si nimeni nu mai da nimic. Este insa nevoie doar de unul sau doi oameni care schimba jocul, pentru a intoarce toata treaba. Si cred eu, cel mai important lucru este responsabilitatea individuala si ce imi place este ideea unui tel super-coordonat, ideea unui tel care sa poata fi implinit numai prin eforturile colective ale unei intregi comunitati. Asta a constituit intotdeauna un factor de coeziune.

Asadar, daca in America ne putem opri din a ne gandi pe cine vrem sa votam, de exemplu si daca putem incepe sa vedem intregul si dintr-un punct de vedere local, acest lucru va fi cu atat mai mult in directia acestei idei. Insa lucrul cu adevarat important este sa ne reluam individual controlul asupra noastra si a comunitatilor noastre si sa ne dedicam trup si suflet ideii si numai ideii de schimbare evolutiva.

Steve:

O, Doamne, ce frumos! Multumesc, Lynne,

Si Dean, in 30 de secunde, un minut, poti sa ne spui si tu cateva ganduri de incheiere?

 Dean:

Desigur. Un lucru ar fi ca localul este acum de fapt global. Noi traim local, dar daca ne uitam unde sunt fabricate produsele sau mancarea pe care le consumam, unde se iau deciziile care ne afecteaza viata – de fapt toate acestea se intampla la nivel global. Internetul a micsorat lumea astfel incat acum localul a devenit global. Asta este un aspect. Si lucrurile vor fi asa din ce in ce mai mult, astfel incat va trebui sa nu mai gandim in termenii micilor comunitati sau chiar ai statelor si tarilor; suntem pe o planeta ce se micsoreaza foarte rapid si pentru cei tineri, acest lucru este din ce in ce mai evident.

Al doilea aspect este legat de ce poti face in viata de zi cu zi, tinand cont de acest gen de concepte. As spune ca avem pana acum cel putin 50 de ani de cercetare care arata doua lucruri. Unul este ca alegerea voastra zilnica, alegerea legata de ce faceti, va afecta totul. Afecteaza modul in care va faceti cumparaturile, ce produse sunt disponibile si modul de lucru al bancilor si totul se bazeaza pe miliarde de oameni care fac astfel de alegeri individuale.

De fapt, lucrurile merg mult dincolo de asta, deoarece noi stim acum si pe baza cercetarilor facute in laborator, ca tot ceea ce alegeti pune lumea in miscare. Nu la modul strict, cauza –efect, dar misca tesatura realitatii si schimba forma naturii realitatii insasi. Asa ca acesta este unul din motivele pentru care trebuie de fapt sa gandim mai mult la scara globala, deoarece daca vom impinge cu totii in directii usor diferite, atunci nu se va mai intampla mare lucru. S-ar putea sa imi doresc pacea, dar daca altcineva doreste anti-pace, ei bine cele doua se anuleaza reciproc. Asa ca trebuie sa gandim in termenii unei minti imense, care poate cu adevarat sa schimbe forma tesaturii realitatii insasi si poate schimba nu doar modul in care se desfasoara viata noastra de zi cu zi dar si modul de functionare al portiunii noastre de univers.

Poate ca toate astea suna destul de bombastic, dar asta este ceea ce vedem in laborator, asta este ceea ce stiinta si fizica de varf incep sa ne spuna.

Steve:

Uau! Ei bine, aceasta a fost ultima interventie. Si spun din nou, uau, uau, uau. Intelepciunea, mesajele pline de speranta si chemarile tangibile la actiune de aici sunt de-a dreptul extraordinare. Vreau sa va multumesc foarte mult Dean Radin, Bruce Lipton, Lynne McTaggart si Gregg Braden.

Si doresc sa multumesc si ascultatorilor nostri numerosi, tuturor celor care s-au inregistrat pentru Ziua Mondiala a Unimii 2016 si care fac parte din aceasta platforma Amplified pe care o folosim pentru prima data in acest an. […]

Vreau sa multumesc si tuturor co-creatorilor Zilei Mondiale a Unimii care au facut posibila aceasta zi si colegilor si partenerilor mei din Echipa Omenirii care au fost implicati timp de aproape un an in planificarea acestui eveniment […]