Dragii mei prieteni, creatori de cultură și de sine imaginare, Bruce a revenit!
În acest newsletter vreau să vorbim despre un mit contemporan urban conform căruia folosim doar 10% din capacitatea creierului. Toți am auzit discuții despre faptul că ne folosim doar 10% din creier și că dacă am folosi mai mult am fi mult mai deștepți dar, ce să faci, doar atât putem folosi…
Mai întâi, mă întreb de unde a venit cifra asta? Acum mult timp, când se făcea un studiu de histologie și despre componentele organelor, s-a descoperit o chestie foarte importantă: doar 10% din creier este format din neuroni. Restul de 90% din celule cerebrale nu sunt neuroni ci țesut de susținere care poartă denumirea de celule gliale. E important să înțelegem că principiul de bază al neuronilor, al doctrinei neuronale, este că aceștia sunt celulele funcționale de bază ale creierului iar celulele gliale nu au decât rol de susținere. Deci, ne folosim doar 10% din capacitatea creierului pentru că doar 10% din materia cerebrală e formată din neuroni. Repet, mult timp s-a crezut că celulele gliale sunt doar țesut de susținerea fizică și nutrițională a neuronilor. Totuși, în ultimele decenii s-a constatat că celulele gliale au fost înțelese greșit și că ele joacă un rol important în neuro-funcționarea creierului, nu doar de susținere. Celulele gliale pot inhiba sau dezvolta neuronii, îi pot conecta și pot controla activitatea lor. Brusc, celulele gliale care erau privite doar ca celule cerebrale pasive, s-au dovedit a fi foarte utile în integrarea modului în care funcționează creierul. Cred că o analogie simplă ne va ajuta să înțelegem mai bine: neuronii sunt ca substantivele dintr-o propoziție iar celulele gliale sunt verbe, adjectivele sau pronume – particule care modifică substantivele. Deci, celulele gliale creează o imagine completă. Neuronii sunt ca o siluetă țeapănă. Când se adaugă celule gliale apare silueta umană completă. Deci, celulele gliale sunt o componentă integrată a întregii activități neuronale. Doctrina conform căreia sistemul nevos funcționează doar pe baza neuronilor a fost completată de descoperirea că și celulele gliale sunt implicate în funcționarea creierului. Deci, nu mai vorbim doar de utilizarea a 10% din creier ci 100%. Da, avem acces la 100% din creierul nostru permanent. Asta înseamnă că folosim 100% din creier tot timpul? Nu. S-a observat că noi trăim după tipare și obiceiuri care activează anumite căi neuronale care devin prioritare în viața noastră cotidiană.
Dacă reușim să activăm întreaga activitate cerebrală ne putem îmbunătăți conștiința, conștiența și abilitatea de a ne controla viața. În esență, vreau să spun că putem folosi tot creierului atunci când începem să gândim holistic și nu repetăm programe recurente deja existente care activează aceleași căi neuronale. In plus, când începem să folosim tot creierului, ne putem îmbunătăți abilitățile umane pe această planetă.
S-a descoperit că există mai multe metode și practici care implică funcționarea întregului creier. Unele sunt exerciții simple care fac parte din ceea ce se numește „gimnastica creierului”. E un sistem care integrează mișcarea corpului cu activitatea sistemului nervos. Mâna dreaptă e controlată de emisfera stângă iar cea stângă de emisfera dreaptă. Interesant e faptul că dacă mișc mâna stânga, controlată de emisfera dreaptă, dincolo de linia mediană a corpului, e preluată instantaneu de cealaltă emisferă și intră și în funcționarea acesteia. Deci, când încrucișați mâinile sau picioarele, condiționați emisferele cerebrale să conlucreze în armonie.
Când activăm sincronizarea emisferică – emisfera dreaptă și stângă sunt activate simultan – apare ceea ce numim „super-învățarea”. Când ambele emisfere funcționează, caracteristicile neuro—funcționale sunt mai bune.
După vârsta de 7-8 ani apare ceea ce se numește dominarea emisferică, adică, în timpul zilei, sincronizarea emisferică nu există. Funcționarea cerebrală e sub formă de undă – uneori folosim emisfera dreaptă apoi pe cea stângă și revenim la cea dreaptă, etc. E ca un ciclu între emisfera dreaptă și stângă. Asta e dominarea emisferică – una dintre emisfere o domină pe cealaltă. Dominarea emisferică ne face viața grea dintr-un motiv simplu. După cum se știe, emisfera stângă se bazează pe logică și detalii iar cea dreaptă e asociată cu emoțiile și plenitudinea. Dominarea emisferică e foarte importantă: dacă privești doar din perspectiva emisferei stângi chestiunile logice capătă sens dar nu există componenta emoțională. Și inversul e valabil: dacă ești în emisfera dreaptă, apar emoții dar fără logică. Chestia asta începe pe la 8 ani și durează toată viața adultă. Dacă reușim să ne sincronizăm emisferele, combinăm simultan emoțiile cu logica. Astfel poate apărea învățarea super-rapidă prin care putem descărca foarte multe informații dar și o noua gândire formată dintr-o componentă emoțională și una logică, necesare pentru o imagine completă. Când una dintre emisfere o domină pe cealaltă, una dintre componentele sistemului nu funcționează. Când practicăm gimnastica creierului prin exerciții de încrucișare a mâinilor și picioarelor, integrăm cele 2 emisfere. Când emisferele sunt sincronizate, suntem mult mai calmi și putem avea acces la abilități neurologice care ne susțin complet. Uneori, când ne relaxăm seara, stăm întinși cu picioarele încrucișate. Fără să fim conștienți, declanșăm procesul de funcționare completă a creierului. De exemplu, când sunteți stresați în timpul zilei sau vreți să vă relaxați seara acasă, încrucișarea mânilor și a picioarelor, activează ambele emisfere și ne calmează. Deci, dacă aveți vreun moment greu în timpul zilei, încrucișați mâinile și țineți-le așa vreo 3-4 minute. Veți simți că începeți să vă calmați și, astfel, vă îmbunătățiți funcționarea neurologică.
Când funcționăm după tipare repetate zilnic, folosim căi neurologice tocite care opresc funcționarea unor componente cerebrale. Astea sunt obiceiurile pe care le repetăm la infinit.
În esență, trebuie să înțelegem că putem să ne folosim 100% din creier dar când repetăm la infinit aceleași tipare, nu trebuie să folosim 100% din creier. Pentru început, vă sugerez să vă gândiți la sincronizarea cerebrală, în care emisfera dreaptă și stângă funcționează simultan și vă folosiți 100% din capacitatea cerebrală. Puteți fiți conștienți că folosiți 100% din capacitatea cerebrală. Când faceți acest lucru viața e mai ușoară, mai armonioasă și mai sănătoasă. Utilizarea completă a sistemului nervos vă va îmbunătăți viața și va favoriza dezvoltarea voastră. Deci, nu vă împiedicați de ideea că folosiți doar 10% din creier pentru că e falsă. Puteți să vă folosiți toată capacitatea cerebrală disponibilă. Ideea esențială e să fiți conștienți, atenți și să nu mai repetați aceleași tipare pentru că așa pot apărea oportunități noi.