Doreen Virtue – Ziua Mondială a Unimii (2)
25/11/2016
Gregg Braden şi Deepak Chopra – O STRĂVECHE RUGĂCIUNE MAGICĂ
01/12/2016
Show all

Ziua Mondială a Unimii (3) – Deepak Chopra

Deepak Chopra,

Președintele de onoare al Zilei Mondiale a Unimii 2016

Traducere: Ana Maria Clopovschi

Steve:

Salutare tuturor. Sunt Steve Farrell, director executiv la nivel mondial al Echipei Umanității și vă spun bun venit la această discuție inaugurală de 30 de minute cu Deepak Chopra. Deepak este Președintele de Onoare al Zilei Mondiale a Unimii 2016.

Suntem cu toții extrem de încântați să-l avem alături de noi astăzi. Expert în domeniul vindecării [ansamblului] minte-corp, Deepak este un vorbitor cunoscut în întreaga lume și autor a numeroase cărți de medicină alternativă. Încă de la început aș dori să mulțumesc tuturor celor care participă astăzi în cadrul Platformei Amplificate prin telefon, urmărind transmisiunea online sau înregistrarea evenimentului.

Avem o audiență foarte mare de participanți înregistrați la Ziua Mondială a Unimii și care participă în direct la această întâlnire de un înalt nivel. Doresc de asemenea să mulțumesc celor care participă la programele locale cum sunt evenimentele din cadrul bisericii, programele din Mexic și Argentina, Cercurile Ritmului Global și alte evenimente comunitare.

Acesta este cel de al șaptelea an în care celebrăm Ziua Mondială a Unimii și de la an la an numărul participanților și al ascultătorilor noștri a crescut. Peste 200.000 de oameni s-au înregistrat pentru a participa în această perioadă de timp. Vă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru că ajutați ca Ziua Mondială a Unimii să devină Ziua noastră a Pământului pentru o umanitate trezită. Îl voi prezenta acum pe invitatul nostru special.

Deepak Chopra, medic, este un conferențiar internațional și autor de mare succes conform New York Times a peste 80 de cărți, care au fost traduse în peste 43 de limbi. Deepak este de asemenea fondator al Centrului Chopra pentru Bunăstare, precum și al Fundației Chopra, a cărei misiune este să îmbunătățească sănătatea și starea de bine, cultivând în același timp cunoașterea spirituală, expandarea conștiinței și promovând pacea globală la nivelul întregii umanități.

Deepak a îmbinat cu succes filosofia străveche cu perspectiva sa unică asupra medicinii moderne pentru a oferi multora soluții în acord cu

societatea actuală. Așa cum am spus deja, Deepak este Președinte de Onoare al Zilei Mondiale a Unimii 2016.

Bun venit la Ziua Mondială a Unimii, Deepak. Este minunat să te avem alături de noi

Deepak: Mulțumesc, Steve. Îți mulțumesc foarte mult.

Steve: Să începem deci cu întrebările și discuția pentru că bineînțeles avem de acoperit un mare areal în 30 de minute. Deepak, ai scris o carte numită Viitorul lui Dumnezeu: o abordare practică a spiritualității pentru timpurile noastre. În carte, ai împărtășit ideea că Dumnezeu se află în centrul conștiinței umane, este sursa conștienței omului. De aceea, orice om îl poate găsi pe Dumnezeu în ceea ce îi transformă viața de zi cu zi. Cu siguranță acesta este mesajul pe care îl transmitem în timpul Zilei Mondiale a Unimii. Ai putea să ne vorbești puțin despre aceasta?

Deepak: În regulă. Pentru a-ți răspunde la întrebare, primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem este că această conștiență este cea în care noi experimentăm totul. Noi experimentăm universul în conștiență. Experimentăm ceea ce numin corpul nostru în conștiență. Și experimentăm gândurile noastre și emoțiile noastre în conștiență.

Așadar, aș spune că ea este baza comună a tuturor experiențelor noastre. Dar este de asemenea și baza comună a cunoașterii care se petrece în conștiență. Astfel acum tu ești conștient că noi purtăm o conversație. Și știi că ești conștient, așa cum și eu sunt și cum sunt toți cei care acum ne urmăresc.

Ei sunt conștienți că ne ascultă și de asemenea știu că ne ascultă. Deci un bun mod de a defini conștiența ar fi acela că în ea au loc toate experiențele – această experiență de acum, dar și toate celelalte experiențe – și că în ea întreaga experiență este cunoscută, în ea întreaga experiență, toate gândurile se scufundă și tot din ea se nasc în fiecare moment prezent.

Și în final, conștiența este acel ceva din ce este făcută întreaga experiență. Deci terenul comun al experienței este cunoașterea care se petrece în conștiență și conștiența însăși. Iar aceasta este valabil nu doar pentru specia umană, ci pentru orice specie.

Pasărea, o pasăre sau păsările au propriul lor univers. Ele comunică în ceva ce putem numi limbaj sau chemare a păsărilor. Și delfinii au propriul lor univers, și insectele au universul lor, și tigrii, și pisicile, toate ființele vii au propriul lor univres care este rezultatul experiențelor specifice speciei respective.

În mod evident, un câine are o experiență a realității ușor diferită de experiența mea ca urmare a sistemelor nervoase diferite. Și de asemenea, nu are limbajul sau semantica prin care noi comunicăm și nici conceptele abstracte sau separările pe care noi le creăm. Nu cred că un câine de la Casa Albă are vreo idee că Obama este o persoană importantă sau că el stă în Biroul Oval și că stăpânul său – el nici măcar nu are conceptul de stăpân sau de proprietar – deține codurile de acces la armele nucleare, dar cu toate acestea exista o comunicare.

Dacă este tratat cu iubire, câinele va răspunde cu iubire. Iar dacă este tratat cu respect, va răspunde cu respect. Așadar, deși fiecare specie are propria experiență a ceea ce am putea numi realitate, realitate perceptuală, realitate cognitivă, terenul comun al conștienței împărtășite este acolo unde speciile se întâlnesc și experiențele culturale se intersectează.

Și acest tărâm al conștienței împărtășite este o singură ființă, o singură existență, o singură realitate din care de fapt întreg universul se naște și în care întreg universul se scufundă; dar care este percepută diferit din cauză că ființele umane au creat granițe conceptuale precum națiunile. Nu există o graniță reală între Canada și Statele Unite sau Mexic.

Dar noi am creat granițe care nu sunt reale. Latitudinea, longitudinea, națiuni, triburi, rase, religii. Aceste granițe ne separă în mod artificial. Dar dacă mergi la nivelul realității fundamentale, acolo găsești conștiență împărtășită, chiar și cunoaștere împărtășită a conștienței. Și mai există și acest nivel al ființării sau existenței, al conștienței. Și folosesc aceste trei cuvinte în mod sinonim. Conștiență, ființare, existență – la acest nivel nu există granițe. Și începem să realizăm acest lucru inclusiv din perspectivă științifică: că nu există granițe. Einstein a introdus ideea că masa și energia sunt echivalente ale aceluiași lucru și că spațiul și timpul sunt echivalentele unui aceluiași lucru.

Și mai târziu, oamenii au înțeles că informația, energia, spațiul, timpul, gravitatea, masa reprezintă toate un singur lucru. Și nici măcar nu este un lucru. Este o activitate.

Și astfel azi înțelegem că de fapt continuumul corp-minte reprezintă o singură activitate. Înțelegem că genele și epigenele sunt o singură activitate. Înțelegem că organismul și mediul înconjurător sunt o singură activitate.

Astfel spui, am plămânii mei și aceia sunt copacii. Dar de fapt ei se nasc împreună, apar împreună. Copacii sunt plămânii tăi. Dacă ei nu respirau, tu

nu ai fi respirat. Dacă tu nu respiri, ei nu pot respira. Dacă plasăm o pisică sau un mamifer în vid, va muri. Dacă pui o plantă în vid, va muri. Dar dacă le pui împreună, vor trăi amândouă.

Deci ceea ce înțelegem treptat cu ajutorul științei noastre este că spațiul, timpul, materia, energia, informația, corpul, mintea, organismul, mediul înconjurător, Pământul, galaxia, universul sunt una și aceeași activitate. O singură activitate pe un tărâm fundamental, unic al existenței, iar aceasta este, în lipsa unui cuvânt mai bun, conștiința. Și această conștiință este conștiența noastră împărtășită și experiența acestei conștiențe împărtășite este experiența adevărului și bunătății și frumuseții și, cel mai important, este experiența compasiunii, empatiei și iubirii.

Putem spune așadar că iubirea este realitatea fundamentală care rămâne atunci când îndepărtezi toate granițele artificiale, conceptuale create de către om.

Steve:

Frumos. Minunat loc de încheiere. Iubirea este realitatea fundamentală care este unică. Și desigur atunci când vorbim despre Ziua Mondială a Unimii ca despre Ziua noastră a Pământului pentru o umanitate trezită, iubirea este esența la care spunem că ne conectăm. Să mergem puțin mai departe, Deepak, cu acest aspect al conștienței. Cum le recomanzi oamenilor șă pășească în această conștiență a faptului că sunt o expresie a Marelui Unu. Voi folosi cuvântul Dumnezeu, divinitatea.

Bineînțeles că am putea folosi cuvântul Univers. Am putea folosi și alte cuvinte; dar cum faci tu – care ai atâtea programe pe care le oferi la nivel individual sau familiilor și mediului de afaceri – cum îi inviți pe oameni să intre în legătură cu acest aspect al lor de a fi o celulă din trupul divinității, a lui Dumnezeu, a universului.

Deepak: Pur și simplu am adaptat adevărul esențial pe care îl regăsim în toate tradițiile pline de înțelepciune. Dar moștenirea mea vine din tradiția yoga. Yoga înseamnă la modul literal uniune, legătură. Vine din cuvântul sanscrit yug. Deci yoga ne pune în legătură cu sursa noastră. Și bineînțeles că noi suntem mereu în legătură cu ea, pentru că altfel nu am exista, la fel cum un bec nu există fără câmpul electromagnetic, chiar dacă îl poți întrerupe sau îl poți cupla la un variator de tensiune el nu este acolo.

Legătura noastră cu sursa este umbrită de experiențele noastre zilnice, care sunt la modul esențial universul separării conceptualizate. Yoga este cea care aduce uniunea/legătura cu ceea ce nu a fost niciodată pierdut. În tradiția din

care provin, există patru tipuri de yoga. Există Raja Yoga, Bhakti Yoga, Jnana Yoga și Karma Yoga.

Raja Yoga include toate tehnicile de auto-reflecție: cine sunt eu, cine se întreabă cine sunt eu? Cine vrea să știe? De ce dorește această entitate să știe? Unde am această experiență? Cum știu că știu? Pentru ce anume sunt recunoscător? Am un scop în viață? Și așa mai departe. Acestea sunt tehnici contemplative de auto-chestionare.

Dar mai există și aceea ce se numește roata de conștientizare care include celălalt lucru numit stare de prezență/ mindfulness/starea de plenitudine a minții – care este un termen greșit (mind-fulness) pentru că deplinătatea minții presupune folosirea minții, pe când starea de conștientizare este conștiența întregului, deci inclusiv a minții. Astfel roata stării de conștiență este sunetul, atingerea, privirea, gustul, mirosul, trupul tău, ce se petrece în interiorul corpului tău, ce se petrece în rețeaua de relații, ce se petrece în spațiul mental și în gânduri, trăiri, emoții, senzații, imagini.

Apoi este transcendența. Ca în meditația cu mantre sau ca atunci când privești în interiorul tău pentru a experimenta ființarea și de fapt cunoașterea care se petrece în ființare prin tăcere. Sistemele de gândire, fie că sunt religioase, filosofice sau științifice, îți pot aduce cunoaștere, dar nu îți aduc acea înțelegere pe care noi încercăm să o găsim aici și acum, înțelegerea unimii.

Unimea nu este un sistem de gândire. Trebuie să fie o experiență și cunoașterea care vine din experiența care se poate petrece doar în transcendența gândului, când gândul ajunge la sfârșit și este doar tăcere. După cum spunea Rumi, limbajul lui Dumnezeu este tăcerea. Orice altceva este o traducere proastă. Astfel că și cele mai simple forme de yoga, asanele, tehnicile de respirație, una este numită Pratyahara sau retragerea simțurilor, toate acestea: dhyana – care este meditația, dharana sau atenția concentrată, samadhi sau transcendența, toate acestea ne permit să atingem nivelul realității fundamentale. Acestea vin sub denumirea de Raja Yoga, yoga regală.

Cea de a doua yoga este yoga iubirii, a compasiunii, a empatiei, dar nu lipsită de sensul datoriei morale care spune că atunci când dai oamenilor lucruri de făcut ei opun rezistență. Și de fapt nimeni nu urmează cele Zece Porunci tocmai pentru că se presupune că trebuie să le urmeze. Atunci când dai instrucțiuni oamenilor să fie iubitori și să fie buni, să dea dovadă de

empatie și compasiune și să practice conștiința păcii, unii sunt în stare să o facă, dar alții ajung să fie activiști furioși ai păcii.

Trebuie să ai acea iubire și empatie, împământeaz-o în experiența ființării. Este ceva foarte puternic atunci când simți empatie și compasiune. Și mai există și constrângerea să faci ceva pentru alinarea suferinței celorlalți, care se transformă în iubire curată. Aceasta este Bhakti Yoga.

Cea de a treia yoga este yoga intelectului (a cunoașterii), care spune să pui sub semnul întrebării orice formă de separare pe care am construit-o ca rezultat al culturii, religiei, naționalismului, tribalismului, granițelor economice, granițelor sociale. Pui sub semnul întrebării faptul că ele sunt cu adevărat reale.

Și atunci când faci acest lucru descoperi că de fapt sunt artificiale și că ți-au limitat conștiența astfel încât trăiești ca într-o băltoacă în loc să ai acces la vastul ocean al conștiinței. Iar aceasta este numită Jnana Yoga, yoga cunoașterii.

Și în final avem Karma Yoga, care înseamnă ca mai degrabă să faci tot ce e necesar să fie făcut pentru viață în integralitatea ei, decât să faci ceva doar pentru tine. Te Întrebi dacă acțiunile tale creează bucurie pentru toată lumea, inclusiv discursul tău. Dacă acestea creează bucurie, dacă aduc evoluție, dacă aduc vindecare și dacă la modul esențial tu nu ești cel care face acțiunile, ci ești acțiunea de a face în numele divinității. Cred că dacă practici aceste patru tipuri de yoga vei înțelege.

Steve: Da, frumos. Mulțumesc, Deepak. Unul din lucrurile pe care le-ai împărtășit – desigur, cum am zis deja când te-am prezentat, tu ai scris 80 de cărti și în 30 de minute nu avem cum să pătrundem această operă vastă, dar revin la această carte pe care am amintit-o Viitorul lui Dumnezeu: o abordare practică a spiritualității pentru vremurile noastre – deci, unul din lucrurile pe care le-ai împărtășit este că momentul prezent este timpul perfect pentru a face spiritualitatea ceea ce ar trebui să fie și anume o cunoaștere de încredere despre realitatea mai înaltă. Iar acesta poate fi primul pas către trezire. Mă întreb dacă putem vorbi despre asta. Și dă-mi voie să introduc aici contextul afacerilor, pentru că tu aduci aceste mesaje în lumea afacerilor. Predai la Columbia Business School și le vorbești studenților despre faptul că spiritualitatea și a fi conștient social sunt părți importante a ceea ce afacerile pot fi. Iar afacerile conștiente reprezintă o temă cheie aici la Ziua Unimii 2016. Ar fi minunat să auzim comentariile tale despre acest aspect.

Deepak: Prima parte a întrebării tale este vindecarea relației cu timpul. Dacă în loc să ai o relație cu timpul ai avea o relație cu momentul prezent, atunci ai fi liber

să creezi unitate, totalitate pentru că momentul prezent este reînnoit la nesfârșit. Și tot în momentul prezent se află creativitatea, neîmpovărată de trecut, neîmpovărată de anticiparea viitorului, ci doar acest moment așa cum este el acum, este o fereastră, o poartă, un vortex spre conștiința divină din care facem și noi parte ca și conștiințe împărtășite.

La modul practic, aceasta înseamnă că cel mai important timp din viața ta este acum, cea mai importantă activitate din viața ta este cea pe care o faci în acest moment. Cele mai importante ființe din viața ta sunt cele care se află în fața ta acum. Și dacă îți poti aminti acest lucru și îi poți acorda atenție, atunci nu există anticipare, nu există regrete, nu există memorie și există creativitatea momentului care se naște și din experiența iubirii pentru că doar în momentul prezent poate exista experiența iubirii.

Iubirea nu este un rezultat, ci experimentarea prezentului. Iar aceasta este un lucru foarte practic pentru a vindeca relația ta cu momentul lipsit de timp, care este conștiența a ceea ce este.

Iar a doua parte a întrebării tale, este nevoia de a aduce aceasta în mediul de afaceri cel puțin prin predarea unei noi mentalități antreprenoriale, cea a milenialor. (generația celor nascuți în anii ’80-’90) Iar pentru cei care încă gândesc conform vechiului tipar, prin a-i învăța cum să creeze o afacere înfloritoare bazată pe bunăstare, dar bunăstarea înțeleasă într-un context mai larg: bunăstarea carierei, bunăstarea scopului, bunăstare socială; bineînțeles, bunăstare fizică, emoțională, spirituală, dar și o bunăastare a comunității și o bunăstare financiară. Sunt toate inseparabile și interdependente. Deci bunăstarea este criteriul pentru crearea de afaceri. Aceasta include într-o afacere și bunăstarea angajaților, bunăstarea clienților, bunăstarea investitorilor. Din nou, toate acestea sunt inseparabile. Fac parte dintr-o mișcare pe care am fondat-o împreună cu Paul Tudor Jones pe care am numit-o Capital JUST. Și într-un fel este lansată oficial, dar va fi lansată și mai oficial în luna noiembrie. Cu ajutorul a diferiți experți și a reacțiilor primite din partea publicului, ajutăm la crearea a unui nou index numit indicele Capitalului JUST care va cuprinde / va lista companiile din întreaga lume care sunt juste. Sperăm că va ajunge cu timpul să înlocuiască indicele Dow Jones, indicele S&P, indicele Nasdaq. Evident, va lua ceva timp. Nimic nu se petrece peste noapte. Atunci oamenii vor vedea că acele companii în care investesc îmbunătățesc calitatea lumii, îmbunătățesc ceea ce am putea numi sustenabilitatea și ecologia, că în mod indirect ajută la intrarea într-o

lume mai pașnică, mai justă, mai sustenabilă, mai sănătoasă. Cam asta ar fi imaginea de ansamblu.

La Columbia Business School și la Kellogg Business School, practic îi învăț pe oamenii de afaceri cum să muncească de la nivelul sufletului lor sau al conștiinței inimii, astfel încât să se întrebe: În ce fel de lume îmi doresc să trăiesc? Ce fel de lider în afaceri îmi doresc să fiu? În ce fel de lume îmi doresc să trăiască copiii mei, nepoții mei? Ce fel de afacere doresc să creez? De ce anume doresc să creez această afacere?

La Columbia, după cinci zile de participare la curs studenții trebuie să conceapă un plan de afaceri. Se împart în grupe de câte 5-6 și trebuie să conceapă un plan de afaceri care să îndeplinească criteriile unui societăți cu capital just, dar care să aibă la bază o cauză.

Cursul de la Columbia se numește Capitalism JUST & Marketing bazat pe o Cauză. Cursul de la Kellogg se numește Sufletul conducerii. Și combinăm aceste principii în moduri foarte practice de reinventare a afacerilor și în mod particular pentru persoane care pornesc acum la drum ca antreprenori sau fac parte din afaceri care doresc să se reinventeze.

Steve:

Este foarte practic pentru că dacă vezi unele date care apar acum, vei vedea că afacerile care se preocupă de bunăstarea întregului ecosistem al vieții, am putea spune că hrănesc viața. Scopul afacerii – scopul direct al unei afaceri nu este să creeze bani, ci să creeze conștiința bogăției și în final bogație pentru toți, iar aceasta vine din hrănirea a ceea ce noi numim viață.

Pe măsură ce vedem aceste date, vom vedea că aceste noi afaceri vor produce și mai mulți bani pentru toată lumea.

Da, cu o concentrare reală pe adevărata bogăție. Îmi place. Și așa cum a spus Deepak acesta este Capitalul JUST. Pagina web este cu .com or .org — justcapital, Deepak?

Deepak: .org. [www.juscapital.org]

Steve: . org. În regulă. Poate oamenii își doresc să arunce o privire. Poate știi, Deepak, noi, Echipa Umanității, împreună cu Clubul de la Budapesta, Fundația Goi pentru Pace și Centrul Fowler pentru Afaceri din cadrul Universității Case Western Reserve am creat Declarația Afacerii Conștiente care se aliniază complet cu ceea ce tu ai împărtășit.

Deepak: A, da, sunt familiar cu ea.
Steve: Va trebui să discutăm să vedem cum putem lucra împreună.

Deepak: Steve:

Deepak: Steve:

Desigur.

Pentru că suntem în mod cert concentrați pe același lucru. Este foarte important ca afacerile să fie conștiente, până la urmă afacerile sunt motorul societății pentru că slujbele noastre, veniturile noastre, economia se regăsesc în afaceri. Mai avem doar două minute.

Din nou, Deepak ești Președinte de onoare al Zilei Mondiale a Unimii 2016, iar la această ediție ne concentrăm pe a vedea divinitatea în lumină și stând în papucii celuilalt. Ai vreun gând inspirat pe care vrei să-l împărtășești cu cei prezenți aici?

Da. Cred că dacă începi să te gândești la tine însuți și începi să te gândești la toți ceilalți, atunci întreaga lume se unește pentru a-ți împlini intenția. Și acesta este cel mai bun mod de a fi sănătos și de a trăi fără stess.

Da. Amin! Ai împărtășit în detaliu practicile yoga, dar cu adevărat prin toate acestea ai împărtășit cum putem să ne conectăm cu prezența divină. Mi-a plăcut ce ai spus, că deja suntem conectați cu prezența divină, dar ai spus că această conexiune este umbrită de gândurile referitoare la ce se întâmplă în viața de zi cu zi. Așa că invitația noastră este să îndepărtăm această umbră și să trăim în acel loc al conexiunii. Și evident despre asta este și munca și viața ta și de aceea ai fost președintele de onoare perfect pentru Ziua Mondială a Unimii din acest an. Vreau să îți mulțumesc foarte mult, Deepak, pentru comentariile profunde și pentru înțelepciunea împărtășirilor tale. Am putut să îți simt prezența dincolo de a îți auzi vorbele. Și desigur acesta este cel mai puternic mod de a educa, și anume a fi cu adevărat expresia unimii, iar tu chiar ești.

Mulțumesc. Sunt foarte recunoscător că am putut participa.

Da. Ai fost fabulos. Îți mulțumesc. Voi face cîteva anunțuri scurte. Vreau să mulțumesc co-creatorilor Zilei Mondiale a Unimii și colegilor mei din Echipa Umanității, precum și partenerilor care au muncit din greu pe parcursul anului pentru a plănui și produce Ziua Mondială a Unimii. Doresc să vă mulțumesc fiecăruia dintre voi, ascultătorii noștri care participați la Ziua Mondială a Unimii și să vă invit să mergeți pe pagina unde este anunțată discuția cu Deepak pentru a face comentarii sau a oferi din inspirația voastră. Puteți accesa globalonenesssummit.org și veți găsi pagina dedicată discuției cu Deepak. Mergeți acolo și lăsați comentariile și gândurile voastre inspirate. Imediat urmează discuția despre Schimbarea Întregului Sistem la care participă o învățătoare recunoscută mondial Barbara Marx Hubbard și invitații săi speciali: Barbara Fields, Todd Goldfarb și Juan Carlos Kaiten. Eu voi modera această discuție în care vom

Deepak: Steve:

vorbi despre schimbarea care a a început deja și urmările ei în toate sferele vieții pe măsură ce pătrundem într-o lume în care suntem conștienți de uniunea noastră cu divinul si cu fiecare dintre noi. Va fi o discuție extrem de interesantă, așa că vă invit să vă alăturați nouă. Înainte însă de a continua cu această discuție ne vom bucura de un moment al unimii și vom experimenta 10 secunde de tăcere pentru a ne putea conecta cu divinitatea din noi și din ceilalți. Haideți să începem momentul nostru de unime acum.

Sfârșitul înregistrării audio